MónTerrassa
Castellbisbal torna a convertir els polígons en sales d’art a l’aire lliure
  • CA

Castellbisbal tornarà a convertir els polígons industrials en sales d’art a l’aire lliure. Arriba la segona edició del projecte NYS Polígon Arts, un festival que pretén vincular la cultura contemporània amb l’espai industrial. Tindrà lloc del 6 de maig al 5 de juny, i compta amb la implicació de dotze polígons -més que en l’edició anterior-, que permetran integrar propostes artístiques com música, pintura o escultura dins de naus industrials però també a les places, carrers i espais comuns.

Aquest projecte cultural innovador busca “humanitzar” aquests espais urbans, que sovint tenen molt moviment de persones i mercaderies però que no tenen “vida” social. Per això, per posar en valor el seu actiu econòmic dins de la comarca, es busca visibilitzar-los a través d’una programació diversa, que inclou diferents disciplines com instal·lacions artístiques, arquitectura efímera, fotografia, accions de dansa, música i teatre.

25 propostes artístiques

L’any 2021 es va dur a terme la primera experiència del festival, generant un contrast d’imatges amb elements no habituals en entorns industrials. Així, per exemple es van fer plantacions i clavar estaques en zones ajardinades, o es van decorar contenidors. En aquesta segona edició, el festival s’inaugurarà el 6 de maig amb l’exposició “Trepat. Un cas d‟estudi de les avantguardes fotogràfiques”, comissariada per Joan Fontcuberta, a la sala d’exposicions del Centre Cultural Els Costals. L’exposició mostra sèries fotogràfiques originals vintage de les avantguardes artístiques de principis del segle XX, amb artistes com Man Ray, Albert Renger-Patzch, Lasl Moholy-Nagy, Charles Sheeler, o Alexander Rodchenko.

Joan Fontcuberta oferirà, el mateix 6 de maig a les 18:30 h a Els Costals, la Conferència Inaugural de NYS Polígon Arts, acompanyat de Santi Royo, doctor en òptica aplicada per la UPC, i investigador d’òptica adaptativa, lents progressives i control fotomètric de fars. En total hi ha fins a 25 propostes diferents que es duran a terme durant aquest mes.

Una dotzena d’espais acolliran espectacles, exposicions i conferències durant un mes dins del NYS Polígon Arts | NYS

Art i poligons 

El Vallès Occidental és la comarca catalana amb un major nombre de polígons: 130 polígons repartits en dinou dels vint-i-tres municipis de la comarca. El Vallès Occidental reuneix el 16% dels polígons de la demarcació de Barcelona (que en té 804), i el 9% dels polígons catalans. A més, el Vallès Occidental és la comarca catalana amb una superfície més gran dedicada a polígons: 4.701 hectàrees, que representa el 16% de la superfície a tot Catalunya, segons dades de la Diputació de Barcelona recollides a l’informe “Els polígons d’activitat econòmica de la demarcació de Barcelona”, publicat el 2019.

La indústria representa el 28,8% del Valor Afegit Brut total del Vallès Occidental i aporta el 12% al VAB industrial de Catalunya, donat que és la comarca que més aporta al VAB industrial català, segons dades del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Coneguda tradicionalment per la indústria tèxtil, avui dia destaca per la metal·lúrgia, química, mecànica, logística, elèctrica, paperera i alimentària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa