MónTerrassa
Una de cada onze persones té un animal de companyia a Terrassa
  • CA

Una de cada onze persones a Terrassa té un animal de companyia. Així ho reflecteixen les dades que l’Ajuntament de Terrassa extreu del Registre d’animals de companyia de la Generalitat (ANICOM) i del Registre d’animals de companyia de Terrassa a data del 7 de setembre de 2022. Des de la institució apunten que la tinença d’animals ha demostrat ser beneficiosa per a la salut de les persones, però també comporta una sèrie de compromisos, com és el cas de censar i identificar l’animal. Actualment, Terrassa compta amb un total de 19.568 animals censats, entre gossos, gats i fures. Aquesta xifra pot augmentar si es tenen en compte aquells que no consten en el cens.

La majoria dels gairebé 20.000 animals que passegen per la nostra ciutat son gossos. Concretament el 72,5% (14.183). Un 27,3% (5.339) son gats, i molt lluny es troben les fures, que representen un 0,2% (46). Del total dels 14.183 gossos, 4.610 son de raça indefinida, 1.450 son de raça catalogada com a potencialment perillosa, i la resta son de raça. 

Animals domèstics -gossos, gats i fures- censats a Terrassa
Terrassa compta amb 5.339 gats censats. És obligatori censar cada animal de companyia al registre. | Mireia Comas

Aquest recompte i control de la població d’animals es pot fer gràcies al Registre d’animals de companyia, l’eina permet “programar i efectuar activitats i campanyes destinades a la promoció de la salubritat pública i a la tinença responsable d’animals de companyia”, informen des de l’Ajuntament. Cada persona propietària d’un animal -gat, gos o fura- està obligat a censar-la a l’ajuntament de la ciutat on resideix l’animal.

És obligatori censar cada animal de companyia a l’Ajuntament on resideixi l’animal | Mireia Comas

El Terrier de Yorkshire, la raça més abundant a Terrassa

Pel que fa als gossos de raça, els més abundants a la ciutat son els Terrier de Yorkshire (628). La segona raça al rànquing és el Chihuahua (526), mentre que el bronze és pel Pastor Alemany (445).

Top 3 races de gossos a Terrassa
El Terrier de Yorkshire, la raça de gos més abundant a Terrassa | Mireia Comas
El Pastor Alemany és la tercera raça més abundant a Terrassa, amb 445 gossos | Mireia Comas

El rànquing el continuen: Retriever de labrador (435), Golden Retriever (318), Pinscher (289), Caniche (310), Beagle (230), Bull dog (306), Boxer (170), Schnauzer (262), Husky siberià (120) i Bull terrier (100).

Races de gossos majoritàries a Terrassa
Hi ha 262 gossos de la raça Schnauzer censats a Terrassa | Mireia Comas

La major part de gossos potencialment perillosos son races creuades

En quant als gossos de raça catalogada com a potencialment perillosa, la major part son creuats d’aquestes races. Tot i així, les races més abundants són el Terrier Staffordshire americà (459), el Pit bull Terrier (236) i l’Staffordshire Bull-terrier (135). Els segueixen el Rottweiler (77), Dòberman (35), Akita Inu (32), Dog argentí (20), Dog de bordeus (21) i American Bully (48).

Top 3 races de gossos potencialment perilloses a Terrassa
Races potencialment perilloses a Terrassa

En el cas dels gossos potencialment perillosos, cal sol·licitar la llicència administrativa corresponent. Tenir o portar un animal d’aquestes característiques sense aquesta llicència pot comportar una infracció, que pot arribar a ser sancionada amb una multa d’entre 2.400 a 15.000 euros, segons apunten des de l’Ajuntament.

Terrassa compta amb 14.183 gossos censats. Son els animals domèstics de companyia majoritaris a la ciutat | Mireia Comas

Com censar i inscriure l’animal al registre?

La inscripció de l’animal al registre s’ha de fer un termini de tres mesos des del naixement, adquisició o canvi de residència de l’animal. Prèviament a la inscripció, cal haver realitzat la seva identificació amb la implantació d’un microxip, que permet retornar l’animal al seu propietari en cas de pèrdua. En cas d’adquisició de l’animal, d’adopció, de cessió, de canvi de residència, de mort de l’animal o de modificació de les dades, el termini per a comunicar-ho és de 30 dies.

Terrassa compta amb 5.339 gats censats | Mireia Comas

Per a la inscripció de l’animal, la persona posseïdora haurà de presentar el document acreditatiu de la identificació de l’animal i comunicar les dades de la persona (nom i cognoms, domicili, telèfon i DANI) i les dades de l’animal (espècie, raça, sexe, data de naixement, cofi d’identificació i domicili habitual).

És obligatori que els animals portin una placa identificativa on figuri tant el nom de l’animal, com les dades de la persona posseïdora o propietària.

És obligatori que els animals portin una placa identificativa amb el nom i les dades de la persona propietària | Mireia Comas

Pel que fa a com s’ha de fer per demanar l’alta d’un animal al registre de Terrassa, aquest és un tràmit que es pot fer directament a través de la seu electrònica de l’Ajuntament, o bé fer-ho presencialment a les Oficines d’Atenció Ciutadana de cada districte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa