MónTerrassa
Més d’un miler de gossos i gats abandonats a Terrassa en un any
  • CA

Tot i que l’abandonament d’un animal domèstic està considerat un delicte, a Terrassa hi ha moltes persones que continuen abandonant els seus animals: Més d’un miler de gossos i gats han arribat al Centre d’Acollida d’Animals Domèstics (CAAD) de Terrassa al llarg d’aquest 2022. Un centre que, malauradament, continua sent molt necessari per tal de cuidar de tots aquells animals que no han estat benvinguts a una família, i que actualment, està saturat. Segons dades del centre, del total dels 1.147 animals arribats, més de la meitat no els adopta ningú.

Les xifres de l’any 2022 han disminuït respecte l’any 2021 (tot i que el mes de desembre encara no s’ha tancat), però continuen sent xifres molt elevades. El 2021 van arribar al centre 1.320 gossos i gats, 173 més que enguany. També se’n van adoptar o recuperar més, un total de 707, 189 més que les xifres actuals.

Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD) a Terrassa | Mireia Comas
Gossos i gats abandonats i adoptats al CAAD l’any 2022 | Font: Dades del CAAD

Entren més animals dels que surten al CAAD

Dels 1.147 animals abandonats que han arribat al CAAD aquest 2022, 773 son gats i 374 son gossos. Alhora, els gats son els animals que més gent ve visitar per adoptar, mentre que els gossos costen més que surtin, sobretot els considerats Gossos Potencialment Perillosos (GPP) o els d’una edat més avançada.

En quant a les adopcions, augmenten al mes de febrer pels gossos (amb 24 adopcions) i el mes d’agost pels gats (amb 38 adopcions). Cal destacar que, les xifres d’adopcions només son la meitat dels animals que entren, una situació que fa que el CAAD estigui saturat.

Aquest 2022 s’han recuperat o adoptat 527 animals (290 gossos i 237 gats), quan, recordem que, n’han entrat 1.147. Des del CAAD fan una crida a tothom que es vulgui sumar a ser voluntari, per tal que els felins i canins que viuen tancats puguin tenir una vida més feliç fora de les gàbies.

Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD) a Terrassa | Mireia Comas

L’estiu, l’època quan s’abandonen més animals

Per mesos, el mes de juliol és el que acumula més abandonaments de gossos aquest 2022, amb 41 entrades al centre. Destaquen també el mes de febrer, amb 40 gossos abandonats, l’agost, amb 38; i el març, amb 37. L’estiu també és l’època quan s’abandonen més gats: al setembre van entrar 89 felins al CAAD. Tocant els talons es troba el mes de març, amb 83 entrades; el mes de maig, amb 72; i agost i octubre amb 70 abandonaments cadascun. 

Tal i com es pot veure als gràfics següents, pel que fa als gossos, el gener, febrer i octubre son els únics mesos on hi ha més sortides que entrades. Pel que fa als gats, cada mes hi ha més entrades que sortides.

Entrades i sortides dels gossos al CAAD per mesos l’any 2022 | Font: Dades del CAAD
Entrades i sortides dels gats al CAAD per mesos l’any 2022 | Font: Dades del CAAD

Què cal fer per adoptar un animal?

Per adoptar un animal al CAAD, actualment les visites es fan amb cita prèvia. Son de dilluns a divendres, d’11 h a 12:30 h i de 15 h a 17:30 h; i els dissabtes i festius d’11 h a 14 h. Una vegada el futur adoptant ha contactat amb el centre perquè està interessat en algun animaló en concret, es passa una nota al departament veterinari del centre. El departament veterinari es posarà en contacte amb l’interessat per saber si l’animaló podria ser el més adient per la nova família i es valorarà conjuntament, tenint en compte si hi ha infants a la família, si tenen algun altre animal, i les característiques generals de la família adoptant.

Durant l’entrevista s’explica l’estat de l’animal i, en cas que aquest tingui alguna patologia, necessiti algun tipus de medicació o s’hagi de fer alguna pauta de conducta, també es comenta i s’informa a l’interessat.

Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD) a Terrassa | Mireia Comas

Quant costa adoptar un animal?

  • L’adopció d’un gos té un cost de 70,73 euros, i inclou la identificació (microxip), el test de leishmània, l’esterilització, i la desparasitació i les vacunes fins a la data d’adopció.
  • L’adopció d’un gat té un cost de 23,93 euros, i inclou la identificació (microxip), el test de leucèmia-immunodeficiència, l’esterilització, i la desparasitació i les vacunes fins a la data d’adopció.
  • L’adopció d’una fura té un cost de 23,93 euros, i inclou la identificació (microxip), l’esterilització (o l’implant), i la desparasitació i les vacunes fins a la data d’adopció.
Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD) a Terrassa | Mireia Comas

Què fer quan trobem un animal abandonat?

En cas que un ciutadà trobi un animal al municipi de Terrassa, i estigui dintre de l’horari del CAAD, s’haurà de contactar amb el centre. En cas que el centre romandre’s tancat, s’ha d’adreçar a Policia Municipal i sol·licitar el servei de recollida d’urgències. L’abandonament està considerat un delicte i com a tal pot comportar sancions de fins a 45.000€.

Centre d’Atenció d’Animals Domèstics (CAAD) a Terrassa | Mireia Comas

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa