MónTerrassa
MAPA INTERACTIU | Tots els pipicans a Terrassa on els gossos juguen lliures

Son les sis de la tarda i el Rufus, un gos “petaner”, corre pel pipican del barri de La Cogullada de Terrassa amb els seus amics canins, que el persegueixen i li intenten treure una branca d’un arbre que duu a la boca. El pipican de La Cogullada és un dels 12 espais de lliure circulació de gossos que hi ha a Terrassa, envoltat de tanques perquè els animals passegin, corrin i ensumin sense haver d’anar lligats. Són també espais de socialització on els gossos “fan amics” i “queden per jugar”, una activitat cada vegada més estesa entre els propietaris dels animals, que freqüenten el pipican a la mateixa hora perquè els gossos socialitzin.

Els espais de lliure circulació de gossos o pipicans de Terrassa es troben repartits per tots els districtes de la ciutat. De les 12 zones que existeixen, algunes estan delimitades amb tanques on a l’interior hi ha bancs, fonts, i papereres pels excrements dels animals; mentre que d’altres son zones verdes o parcs on es permet dur el gos deslligat en horari restringit, sense tanques, com és el cas del Parc dels Catalans o el Parc de Vallparadís. Allà, es poden deslligar els gossos de 8h a 10h i de 20h a 22h, però fora d’aquest horari sempre hauran d’anar lligats. Tots els detalls de cada pipican es poden consultar en el següent mapa interactiu.

Mapa amb els pipicans de Terrassa (marcats amb una petjada)

“Sé que cap a mitja tarda s’ajunten molts gossos que ja es coneixen, juguen i corren. Sempre intento anar cap a la mateixa hora perquè així m’asseguro que hi haurà gossos amb els que es porta bé i corren”, explica la propietària del Rufus. El mateix passa amb el Rocky, un beagle que baixa cada matí a la mateixa hora al pipican de Torrent Monner del parc de Vallparadís, perquè “sempre ens ajuntem la mateixa gent, els gossos es coneixen i vaig segura que no faran cap mal al meu gos, que correran i que arribarà cansat a casa”, explica la propietària.

Tot i així, no passa el mateix amb els gossos de races catalogades com potencialment perilloses que, com marca la normativa, en aquests espais hauran d’anar sempre lligats i amb morrió.

Espai de lliure circulació de gossos al Parc dels Catalans | Mireia Comas

A més a més, també és un moment de socialització per a les persones responsables dels animals. Amb el Rocky “sempre vaig a la mateixa hora també per ajuntar-me amb la mateixa gent i així converses amb els mateixos cada matí. No quedem expressament ni res, però sense dir-ho, tothom sap a l’hora que s’ha d’anar per trobar-nos“.

Un molt bon espai per a gossos, però amb algunes preocupacions

Però existeix un fet que, tot i que en ocasions son rumors, preocupa els usuaris: Trossos de menjar amb algun tipus de verí. “Hi ha èpoques de l’any que corren rumors que tiren menjar enverinat. Demanaria que es faci neteja o revisions periòdiques, cada dos setmanes o un cop al mes, per exemple, per comprovar que no hi ha cap tipus de perill”.

Espaia de lliure circulació de gossos a Can Tusell | Mireia Comas

Tot i les preocupacions, els usuaris dels pipicans valoren positivament aquests espais, sobretot que hi hagi fonts d’aigua on els gossos puguin beure, així com que hi hagi doble porta per entrar i sortir, un espai que assegura que els gossos no s’escapin ni surtin corrents cap a l’exterior sense anar lligats. Tanmateix també exposen que “podrien estar més nets” però “això no sé fins a quin punt es culpa dels amos”. I precisament, aquesta és una de les normes que l’Ajuntament estableix per utilitzar els pipicans: Mantenir els espais nets i en bones condicions, a més de recollir els excrements dels animals, entre moltes altres normes. La normativa és la següent:

Normativa per utilitzar els pipicans a Terrassa:

 • És obligatori recollir els excrements dels animals
 • S’han d’evitar les baralles amb altres animals
 • Cal evitar la sortida de l’animal dels espais sense lligar
 • S’han de mantenir els espais nets i en bones condicions
 • No és permès l’accés en aquests espais dels gossos considerats potencialment perillosos deslligats o sense morrió
 • Els usuaris i usuàries d’aquests espais són responsables dels danys que els seus animals ocasionin a altres animals, persones o objectes
 • Els animals han de dur microxip i estar censats al registre de l’Ajuntament on resideixin
Espais de lliure circulació de gossos / Parc de Vallparadís, Horta dels Frares/ Mireia Comas
Espais de lliure circulació de gossos / Parc de Vallparadís, la Devesa / Mireia Comas

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Marc a novembre 18, 2022 | 14:40
  Marc novembre 18, 2022 | 14:40
  També n'hi ha un altre a la plaça del davant de la sagrada Família. Ah no, que no ho és .....
 2. Icona del comentari de: jordi a novembre 19, 2022 | 08:01
  jordi novembre 19, 2022 | 08:01
  Els gossos a vallparadís campen lliures per on volen els seus propietaris. I alguns també pixen i caguen on volen sense que ningú reculli els excrements. Un fet molt curiós és al davant del pipican de la Carbassa, sota St LLàtzer, els gossos campen per on volen i el pipcan està buit. Tot pel benestar animal.
 3. Icona del comentari de: Jose a novembre 19, 2022 | 10:52
  Jose novembre 19, 2022 | 10:52
  Tambe a la plaça de la coperativa tenim un, i despres tenim els micropipicans repartis por tot el barri, bona feina ajuntament
 4. Icona del comentari de: Txus a novembre 20, 2022 | 13:00
  Txus novembre 20, 2022 | 13:00
  Terrassa entera es un pipican. Ole!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa