MónTerrassa
Agility i diversió per crear un vincle únic entre gossos i guies

Desenes de gossos, juntament amb seus amos, assisteixen a les instal·lacions del Club Agility Les Fonts, un espai on “crear un vincle únic amb el teu gos” tot practicant l’agility, una modalitat esportiva on un guia ha de portar el caní en un circuit d’obstacles mitjançant unes ordres concretes. El club, que compta amb una quarantena de socis amb els seus respectius gossos, fomenta l’esport i la diversió alhora que estreny els llaços entre el guia i l’animal. Alguns animals competeixen, d’altres es troben en nivell d’iniciació, però tots ells tenen una cosa en comú: “S’ho passen bé, és divertit, per ells és un joc” afirma la presidenta Núria Gonzalez.

El club terrassenc es va fundar ara fa set anys per un grup d’amics que volien habilitar a Terrassa un espai on poder exercir aquesta disciplina. En el seu moment, el lloc més proper on podien entrenar era al Maresme, i van decidir revertir aquesta situació. “No és una pràctica molt estesa a l’Estat espanyol, tot i que a Catalunya és un dels llocs on hi és més present”. En total hi ha 17 clubs repartits pel territori català -entre els quals el de Les Fonts- que formen part de la Federació Catalana d’Agility.

El Club Agility Les Fonts, un espai on crear un vincle únic entre gossos i guies | Cristóbal Castro

“Qualsevol gos pot practicar l’agility”

Qualsevol gos, independentment de la raça, pes, edat o mida, pot practicar l’agility. Així ho reafirma la presidenta del club, que remarca que l’esport “no és tan fàcil com sembla” i requereix molta constància i paciència. “Molts pensen que al primer mes ja podran competir, però és realment complexe. I molt important treballar els obstacles correctament, per no lesionar el gos, i per no crear un vici que després no es pugui corregir”, explica. 

Primer de tot, el gos i el guia han de practicar els exercicis més bàsics “com aprendre a rodejar un con”, per exemple, explica la sòcia Aida Garcia. Pot ser que aquest procés sigui llarg, però poc a poc i a base de pràctica, el gos entén i capta el que la persona li vol dir. Mica en mica es pot pujar de nivell, arribant a altres obstacles, com salts o túnels, o slalom o el balancí, fins arribar aconseguir fer un circuit sense equivocar-se i en el menor temps possible.

El Club Agility Les Fonts, un espai on crear un vincle únic entre gossos i guies | Cristóbal Castro
El Club Agility Les Fonts, un espai on crear un vincle únic entre gossos i guies | Cristóbal Castro

Cursos d’agility i obediència per a tots els nivells

Per poder fer aquest procés d’una manera correcta, el club ofereix diferents cursos en funció del nivell. Iniciació, per qualsevol persona que vulgui acostar-se i provar; pre-agility, per aquells que encara no saben fer tots els obstacles i se centren en els salts i els túnels; l’agility, on s’incorporen els obstacles més complicats com el balancí, l’slalom o la passarel·la; i finalment, la competició. Però cap d’aquests cursos es podria fer sense l’obediència, i per això ofereixen també un curs “enfocat a ensenyar el gos les ordres bàsiques -com el seu, quiet- i la importància del joc perquè després serveixi per començar bé en l’agility”.

Cal tenir en compte que “per ells és un joc” i sempre se’ls hi ha de donar un premi: Menjar, una pilota o un mossegador. Cada tipus de premi serveix per una objectiu diferent. “Si vols fer un exercici més controlat, necessites menjar; per un exercici més llarg que agafi distància, va molt bé una pilota; o el mossegador si vols que marxi i torni cap a tu”, exposen. 

El Club Agility Les Fonts, un espai on crear un vincle únic entre gossos i guies | Cristóbal Castro

El Club: Un espai “molt nostre”, creat pels mateixos socis

Aquest mes de gener el club va acollir una competició, la prova RSCE (Real Sociedad Canina d’Espanya), puntuable pel campionat de l’Estat espanyol el 2024. El club va reunir uns 200 participants de tots els clubs catalans, “el lloc estava ple”, afirmen. I és que “per ser membre de la Federació i que els socis puguin competir, t’has de comprometre a organitzar una prova a l’any”. Fer proves és la seva major font d’ingressos, més que la quota de cada soci, que és de 20€ al mes.

Amb aquests fons, els socis han creat les seves pròpies instal·lacions: “Som un club, petit, assembleari, sense ànim de lucre. Hem dedicat moltes hores al material i a condicionar l’espai, ens ho sentim molt nostre”. “Ens sentim molt orgulloses”, conclouen, amb l’emoció que el club continuï creixent encara més per continuar creant nous llaços i vincles amb els gossos.

Club Agility Les Fonts, on crear un vincle únic entre gossos i guies | Cristóbal Castro
Club Agility Les Fonts, on crear un vincle únic entre gossos i guies | Cristóbal Castro

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa