MónTerrassa
Bòbila Almirall, la xemeneia més alta del món amb escala de cargol

El patrimoni de Terrassa és reconegut arreu del món. Així ho corrobora el fet que, per exemple, la xemeneia Bòbila Almirall estigui inclosa dins del llistat de l’Official World Record Association, ONG reconeguda per la Unió Europea, com la xemeneia industrial amb escala de cargol més alta del món. Forma part des del setembre de 1990 en el llistat del Rècord Guinness.

L’antiga xemeneia de la bòbila Almirall, empresa creada el 1914, constitueix, amb la seva escala helicoïdal, un dels símbols de Terrassa. La construcció, aixecada l’any 1958, és troncocònica, té una base poligonal. Té una alçària de 63,25 metres i l’escala té 217 graons de pedra artificial i 17 de ferro. Se li calcula un pes d’unes 570 tones i una capacitat de tiratge de 10,9 tones de carbó per dia.

El maig del 1995 es va remodelar l’àrea, tot derruint el complex de la bòbila. Es va construir un centre cívic, una àrea comercial i es va urbanitzar la plaça al voltant de la xemeneia. Avui la trobem situada a la plaça de l’Assemblea de Catalunya, al costat de l’avinguda Àngel Sallent, i és especialment interessant observar-la de nit, amb la seva espectacular il·luminació.

Fotografia de la xemeneia Bòbila Almirall
Fotografia de la xemeneia Bòbila Almirall | Xavier Margarit

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa