MónTerrassa
Viladecavalls estudia sancionar l’amo d’un gos i li retira la custòdia

Aquest dilluns, 4 de setembre, va tenir lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Viladecavalls una sessió extraordinària de Ple Municipal, convocada de manera urgent. La reunió va servir per iniciar un procediment sancionador greu i ordenar mesures cautelars per tinença d’animal perillós. També s’ha donat a conèixer la mesura temporal de retirada de la custòdia fins que hi hagi la resolució de l’expedient.

Els fets ocorreguts amb l’animal implicat

El regidor de Junts Jordi Amiguet ha estat el responsable d’exposar els motius que han empès a obrir l’expedient, els quals es remunten el passat 31 de juliol. Va ser aquest dia quan una veïna del casc urbà va presentar-se a la comissaria de la Policia Local de Viladecavalls per informar que havia presenciat una baralla entre dos gossos i que un d’ells havia resultat mort. Agents del cos de seguretat van personar-se a l’immoble ressenyat i van poder comprovar la defunció de l’animal i la implicació de l’altre gos, considerat de raça potencialment perillosa.

La patrulla va esbrinar qui era el propietari del gos agressor i li va requerir la documentació. L’amo de l’animal va presentar documentació que l’acreditava com el seu legítim propietari. Per contra, no va poder aportar documentació sobre la llicència municipal, ni que estigués censat a l’Ajuntament, ni tampoc que tingués assegurança de responsabilitat civil. Els agents també van ressenyar que el recinte no estava senyalitzat (no tenia cap tanca que delimités el terreny). Així doncs, van procedir a interposar les conseqüents denúncies, amb l’afegit de constar que les instal·lacions “no compleixen les mesures de seguretat”.

Inici de l’expedient sancionador i mesures cautelars

Davant d’aquests fets que van ser traslladats a l’àrea de Seguretat i Medi Ambient de l’Ajuntament de Viladecavalls es va decidir que s’havia d’iniciar un procediment sancionador, de caràcter greu, sobre el propietari, el qual s’exposa a ser multat amb una quantitat que oscil·la entre els 3.000 als 9.000 euros. Aquest dilluns, s’ha formalitzat l’inici, i això deixa a l’amo del gos tenir 15 dies per presentar al·legacions.

Paral·lelament, l’Ajuntament també ha aprovat dur a terme diverses mesures cautelars que afecten directament al propietari i l’animal. En primera instància i la més important ha estat la retirada temporal de la custòdia, i el comís del gos, que ha estat traslladat a una protectora.

Des del PP i FEM Viladecavalls, a l’oposició, han lamentat que no han tingut temps material per consultar l’expedient i l’assessorament amb experts per analitzar aquest procediment sancionador. També han mostrat els seus dubtes sobre les mesures cautelars preses. Especialment preocupada s’ha mostrat la regidora dels ecosocialistes, Marisa Martínez, que s’ha mostrat contrària al comís de l’animal. “Hi ha una desproporció entre els fets sancionables i les mesures cautelars. El Vairon no té antecedents d’agressions ni hi ha transcendència social ni il·licit penal en la denúncia. Es proposa una punició màxima en un supòsit que és eventualment reparable, com les mesures de seguretat a la finca”, ha explicat. I ha afegit que “cal contemplar les necessitats socials i emocionals de la tinença responsable, i aquesta mesura la lleva”.

Per la seva banda, el secretari ha recordat que la Llei indica que l’administració pot comissar l’animal “en el mateix moment que hi hagi indicis racionals de la infracció. Aquesta és la causa i crec que aquests indicis son justificats”. També ha matisat que “serà la resolució de l’expedient sancionador el que determinarà el destí de l’animal: retornar-lo o donar-lo en adopció. Tenim experiències prèvies en casos similars. El 2020, un comís d’un gos va acabar en adopció, mentre que un més recent, l’animal s’ha retornat als propietaris un cop complertes les condicions imposades per la llei”.

En aquest mateix sentit s’ha pronunciat l’alcaldessa Cesca Berenguer que ha recordat que “la nostra intenció sempre és retornar l’animal al seu propietari, sempre però que compleixi amb els dictàmens i normatives”.

Pots veure la sessió aquí:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa