MónTerrassa
Vacarisses reclama a l’Estat disposar del superàvit per fer front a la crisi
  • CA
Ple municipal de Vacarisses
Ple municipal de Vacarisses | Aj. Vacarisses

!--akiadsense-->

El ple ordinari de setembre de l’Ajuntament de Vacarisses va ser per videoconferència. L’ordre del dia eren dues mocions presentades pel grup municipal d’ERC. D’una banda, instar el govern de l’Estat i els grups parlamentaris a presentar i aprovar una nova proposta que reculli les reivindicacions financeres dels ens locals, garantint el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000 milions d’euros, i un fons addicional per afrontar els dèficit generats en el transport públic a causa de l’aturada de la mobilitat durant l’estat d’alarma.

Així mateix, s’emplaça el govern de l’Estat espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar les lleis d’estabilitat pressupostària i de racionalització i sostenibilitat de l’administració, per donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi. També se li reclama permetre disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les comunitats locals.

Al Govern de la Generalitat, se l’insta a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals, dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l’any 2020 i la mateixa quantitat per a 2021. L’objectiu seria donar resposta, des de l’administració més propera a la ciutadania, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia.

A més, s’apel·la el govern català perquè es quantifiquin les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals, per serveis impropis derivats de la pandèmia i per les noves regulacions i plans de desconfinament regulats durant els darrers mesos. L’objectiu d’aquesta quantificació és habilitar la corresponent línia de compensació econòmica a les administracions locals d’unes despeses que no els corresponen.

Després de resumir el contingut de la moció, l’alcalde de Vacarisses, Toni Masana, va voler recordar que “els romanents són generats per la ciutadania de cada municipi i, per tant, s’hi haurien de quedar”, a més de remarcar que els ajuntaments “som a la primera línia del front i també els primers a donar resposta”. La moció va ser aprovada per unanimitat, exceptuant el vot del PSC, ja que la regidora del grup s’havia excusat per no poder assistir a la convocatòria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa