Ple extraordinari a Vacarisses

Ple extraordinari a Vacarisses | cedida

En un ple extraordinari, s’han debatut els principals canvis per a l’any vinent, en què destaquen el recàrrec en l’IBI pels habitatges desocupats o les bonificacions per instal•lar plaques fotovoltaiques i adquirir cotxes elèctrics o híbrids

L’Ajuntament de Vacarisses ha celebrat un ple extraordinari amb un únic punt a l’ordre del dia: les ordenances fiscals de 2020. Algunes de les novetats se centren en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). D’una banda, s’incorpora un recàrrec de fins al 50% sobre aquells habitatges desocupats amb caràcter permanent, és a dir, durant almenys dos anys. Tal com ha explicat la regidora d’Habitatge, Paola Moral, es tracta d’una mesura “pensada per a grans tenidors i entitats bancàries”. De l’altra, s’introdueix una bonificació de fins al 50% per als habitatges que instal·lin sistemes per a l’aprofitament tèrmic de l’energia solar per a l’autoconsum.

Una altra bonificació que s’estableix és sobre l’Impost de vehicles de tracció mecànica. En aquest cas, qui adquireixi un vehicle elèctric podrà beneficiar-se d’una reducció de fins al 75% durant 5 anys i de fins al 50% si és híbrid.

En canvi, altres taxes s’apugen. En el cas del subministrament d’aigua, l’increment va del 4 al 18%, segons el tram, de manera que paga més qui més aigua consumeix. Així, al tram més baix, que inclou la majoria de la població, li correspon un augment de 0,40 euros l’any. Pel que fa a la taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals, s’incrementa un 0,4%, equivalent a la pujada de l’IPC.

Les ordenances fiscals de 2020 han quedat aprovades amb els vots favorables de l’equip de govern, VxV i PSC. El regidor de VxV, Pedro Serna, ha considerat que “aquestes ordenances tenen molt a veure amb el funcionament de l’ajuntament” i la socialista Concepción Miranda les ha titllat de “raonables, ja que Vacarisses sempre s’ha caracteritzat per una baixa pressió fiscal”.

Excepte Cs, que no ha assistit al ple, la resta de partits a l’oposició s’han abstingut per dissentir en la pujada d’algunes taxes. Tant des d’UIPV com des de MV, s’han mostrat en contra de l’increment del subministrament d’aigua en els dos primers trams perquè “es perjudiquen les famílies més vulnerables” i per tractar-se d’un “bé bàsic”. En aquest sentit, l’alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, ha volgut remarcar el paper clau dels Serveis Socials en el cas de les famílies que no poden pagar la taxa d’aigua i que els trams tenen en compte el nombre de membres de cada llar. A més, s’ha referit al dèficit de l’Ajuntament pel subministrament d’aigua, d’uns 330.000 euros, que, si no s’apugés la taxa, “s’haurien de traure d’altres regidories”.

Quant a l’augment de la taxa d’escombraries, Josep Maria Gibert, d’UIPV, ha afirmat: “Venim de la imposició del Porta a Porta i, tot i que els resultats són bons, la població ja ha de fer un esforç molt gran”. Per la seva banda, Clara Fuster, de MV, entén que “el nou sistema de recollida s’ha de premiar i no penalitzar”. Per a l’alcalde de Vacarisses, però, “l’objectiu d’incrementar les taxes municipals no és penalitzar, sinó intentar equilibrar els números”. Masana ha avançat, a més, que el retorn econòmic pels bons percentatges de reciclatge que ha suposat el Porta a Porta no cobrirà el total de la despesa de la seva gestió.

Nou comentari