MónTerrassa
Mesures alternatives per a menors de Vacarisses denunciats per drogues
  • CA

Vacarisses aposta per aplicar mesures alternatives a persones menors d’edat que hagin estat denunciades per consum o tinença de drogues a la via pública. El govern municipal considera que cal fer un nou enfocament a la sanció administrativa econòmica, i per això ha signat un conveni de col·laboració amb el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya per posar en marxa un programa educatiu.

Aquesta mesura pretén no només evitar o disminuir els riscos personals associats a aquestes conductes, sinó també, prevenir futurs actes delictius i protegir la seguretat ciutadana. L’objectiu principal és, doncs, aconseguir que menors d’edat, empadronats al municipi i amb denúncies per aquestes conductes “assumeixin les seves accions, reconeguin els fets comesos i acceptin la mesura educativa” proposada per l’Ajuntament. Evidentment, es farà un seguiment de l’adolescent, i també es pretén implicar-hi l’entorn familiar.

Detectar situacions de risc

“No creiem que funcioni pagar una multa, que acaben abonant les famílies”, ha explicat l’educadora social de l’Ajuntament de Vacarisses, Inés de los Reyes, en la signatura del conveni amb la presència del conseller Joan Ignasi Elena. Es fonamenten també amb l’experiència del protocol signat el 2012, que ha donat “resultats satisfactoris”.

Des del govern municipal afirmen que “l’experiència acumulada en la matèria posa de manifest que, quan menors d’edat cometen infraccions relacionades amb la tinença o el consum de drogues a la via pública, es poden detectar situacions de risc que és convenient abordar des d’una perspectiva preventiva amb l’aplicació de mesures educatives alternatives a la sanció administrativa”.

Acollir-se a aquesta via alternativa sols és possible amb la primera denúncia. Si el fet delictiu es reitera, ja se segueix la via ordinària legal.

Passos a seguir d’aplicació del protocol

L’aplicació d’aquest conveni implica la coordinació i intervenció de diferents agents: Mossos d’Esquadra i Policia Local, a més dels equips tècnics de l’Ajuntament de Vacarisses i del Servei d’Administració de la Regió Policial Metropolitana Nord. El text detalla els passos a seguir: quan la Policia local troba una persona menor amb drogues o consumint-les a la via pública, li dona l’opció d’evitar la sanció administrativa.

Si l’accepta, és derivada als Serveis Socials de l’Ajuntament, on l’educadora social manté un seguit d’entrevistes amb el o la menor implicada, a més d’ampliar la informació amb la seva família i el seu entorn, així com els equipaments juvenils del municipi (casal de joves i institut). Les trobades es poden complementar amb tallers, qüestionaris, etc. Tot plegat es recull en un informe, negatiu o positiu, i que s’envia a l’autoritat competent. Segons el resultat i el nivell dependència, es valora si cal derivar la o el menor a un servei especialitzat. En aquest sentit, el cap de la Policia Local, Albert Soto, valora que “aquesta mesura ajudar a corregir el consum de drogues”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa