MónTerrassa
Estudi per augmentar el parc d’habitatge assequible de lloguer a la comarca

La Diputació de Barcelona ha realitzat un estudi per augmentar el parc d’habitatge assequible de lloguer al Vallès Occidental. L’objectiu del treball és disposar d’un instrument estratègic liderat pel consell comarcal per fomentar la creació d’un fons d’habitatges destinats a polítiques socials, així com millorar l’estat, la gestió i l’administració i també l’explotació d’aquest parc públic d’habitatges.

L’estudi respon a la demanda realitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental per poder donar resposta a la problemàtica detectada en els municipis de la comarca d’una insuficient oferta d’habitatge social i assequible, que afecta amb especial intensitat els municipis més petits.

En la redacció d’aquesta estratègia comarcal hi han participat cinc municipis prèviament seleccionats com son Polinyà, Palau-solità i Plegamans, Sentmenat, Vacarisses i Ullastrell, com a municipis petits no definits com àrea de demanda forta i acreditada i sense estructura per a la prestació de serveis d’habitatge. Els cinc municipis presenten una configuració dimensional, morfològica i urbanística variada i són representatius de diverses problemàtiques de la comarca.

El treball s’ha desenvolupat en dues fases, una primera d’anàlisi i diagnosi en la què s’ha realitzat un inventari dels elements patrimonials de cada municipi susceptibles de ser incorporats en el programa pilot i s’han definit les potencialitats i les característiques de cadascun dels elements des del punt de vista arquitectònic, d’ús actual, urbanístic. En una segona fase, s’han elaborat les diferents propostes d’actuació sobre els elements per tal de poder aprofundir sobre la seva viabilitat i determinar les millors estratègies per a la seva optimització i incorporació a una borsa d’habitatge públic. El programa es va presentar en una sessió amb la participació dels municipis implicats.

Els estudis d’estratègies per a la mobilització i optimització d’habitatges municipals o cedits formen part del suport que la Diputació de Barcelona ofereix als ens locals de la província, en el marc del catàleg de serveis, i consisteixen en la localització i identificació, anàlisi i diagnosi del parc públic d’habitatges existent al municipi de propietat o de cessió, adreçat a definir estratègies d’actuació des de diferents disciplines com urbanística, arquitectònica, jurídica, econòmica o de gestió. L’objectiu d’aquests treballs és facilitar la presa de decisions per incidir en la mobilització i l’ampliació de l’oferta del parc de titularitat pública, en la millorar el seu estat físic i de la seva gestió, així com en la seva administració i explotació.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 10 “Reducció de les desigualtats” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa