MónTerrassa
Serra, extreballadora de la residència d’Ullastrell: “Mirés on mirés, només veia avis malalts”
  • CA

Aquest diumenge, tècnics del Departament de Salut i Afers Socials van personar-se a la residència d’Ullastrell per desallotjar els pacients. I és que Fiscalia investiga aquest centre geriàtric per possible mala praxis després de la denúncia interposada per part de dues treballadores i de comprovar que s’han produït una desena de defuncions i que hi ha una desena més de pacients amb símptomes de Covid-19. Fiscalia té en el seu poder, a més del testimoni d’aquestes dues empleades, diversos àudios que demostrarien que la directora hauria posat en perill la salut tant de les treballadores com dels pacients.

Però aquestes dues persones no són les úniques que han volgut denunciar el què estava succeint en aquesta residència d’Ullastrell. Clàudia Serra ha volgut explicar a Món Terrassa la seva experiència durant els dies que va estar treballant al centre i ha corroborat tota la informació que ha sortit en els darrers dies. Aquesta egarenca -actualment resident a Sabadell- vol deixar constància del seu testimoni i s’ha posat a disposició de Fiscalia i de l’Ajuntament d’Ullastrell per si se la requereix.

Serra va respondre a l’oferta laboral de la residència en la qual es demanava personal i s’oferia contracte indefinit. Al centre, amb una trentena de residents, hi havia dos torns amb 3 treballadores cadascun, amb algun reforç extra pel torn de nit. Al 14 de març va començar a treballar-hi, i automàticament va formar part del grup de whatsapp de treballadors i del qual han sorgit algunes de les proves acusatòries contra la directora. Segons relata l’egarenca, la directora els havia imposat un màxim de set guants al dia o, per exemple, els limitava el nombre d’esponges per rentar els residents, així com els va prohibir trucar al 061 en el cas que mostressin símptomes, entre d’altres.

Denúncia per acomiadament improcedent

El 25 de març, Clàudia Serra va començar a notar símptomes que concordaven amb el Covid-19. Havia perdut el gust i l’olfacte. Es trobava molt cansada i li feia mal tot. Va aguantar fins que el dia 28, després del seu torn, va decidir trucar a la directora per informar-la que no podria pas anar a treballar. Després de diversos intents infructuosos, va decidir trucar al 061 on li van dir que segurament era positiva. L’endemà al matí va trucar de nou a la directora i aquesta li va dir que anés a Mútua. Allà li van fer un PCR i una placa. Amb l’informe preliminar va tornar a informar a la directora de la situació. “Em va amenaçar dient que si no tornava al lloc de treball m’enviaria els mossos a casa. Quan va veure que em mantenia ferma, va comunicar-me que ja no formava part de la seva plantilla i que havia extingit la relació laboral per abandonament del lloc de treball”, explica.

Aquell mateix dia però, la doctora del CAP li va donar la baixa laboral. Dos dies després, van arribar els resultats i, efectivament, va donar positiu per Covid-19. Amb la baixa i la confirmació de la malaltia, va demanar a la directora que li facilités la mútua laboral per tramitar la prestació. No va obtenir resposta, i per això va decidir trucar al sindicat UGT, del qual és afiliada, per demanar què podia fer. Finalment, a través de la Seguretat Social va aconseguir tramitar l’ajuda. Serra ha presentat, amb els advocats de la UGT, una denúncia contra la directora per tal d’impugnar l’acomiadament.

L’extreballadora de la residència d’Ullastrell afirma que no és l’única que va donar positiu per Covid-19. En el seu mateix torn, una altra empleada també està malalta, mentre que en l’altre torn, una de les noies -una de les dues que ha interposat la denúncia a Fiscalia- va donar positiu però la directora va amagar-li els resultats perquè continués treballant. “Els símptomes de Covid-19 es veien per tot arreu de la residència, sense material ni un aïllament adequat, al final mirés on mirés veia malalts”, ha lamentat l’egarenca.

“No m’ha sorprès que al final s’hagi acabat sabent què estava passant. M’alegro que els avis que es troben bé i els que estan malalts tinguin una segona oportunitat i vagin a un lloc millor”, assegura Serra i afegeix que aleshores no entenia com era possible que des de direcció es barregessin en una mateixa habitació els pacients amb problemes respiratoris amb els sans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa