MónTerrassa
Redistribució de la riquesa a Ullastrell

Ahir vaig tenir l’oportunitat de poder assistir a un acte informatiu del govern de l’Ajuntament d’Ullastrell, sobre els pressupostos i les ordenances fiscals per a aquest 2020. Llàstima de la poca assistència de públic a l’acte, personalment considero que és un dels moments clau on poder observar les tendències del nou govern que tot just acaba de començar a caminar, potser el mal temps i l’hora, o potser la mala divulgació de l’esdeveniment van originar aquesta fluixa assistència, qui sap… En qualsevol cas, és una llàstima, és una bona oportunitat per poder aclarir dubtes al respecte.

“Cal intentar fer una redistribució de la riquesa”, aquesta va ser una de les afirmacions del govern municipal i que em va quedar gravat a la memòria. Gairebé tan emotiu com Arturo Umberto Illia (1900 – 1983, metge i polític argentí, President d’Argentina de 1963 a 1966) quan apuntava “La riquesa econòmica d’un poble no consisteix només en l’abundància total de béns, sinó més aviat, en una eficaç distribució”.

A nivell argumentari, és un apunt potent i que ben venut, pot generar adeptes; però realment estem intentant redistribuir millor els recursos municipals? Durant l’argumentació / explicació dels pressupostos i ordenances, va quedar clara la postura del govern municipal: molts dels tributs municipals pel proper any pujaran per contrarestar gairebé 8 anys de congelació de les taxes i impostos municipals. Alguns pujaran de manera molt significativa, com la Taxa Escombraries (20%) i altres en menor percentatge, com l’IBI (3%). En resum, per al 2020 ens espera un increment de la pressió impositiva per als veïns d’Ullastrell.

Encara emparats en una millor redistribució de la riquesa, fins i tot sembla que quedi bé. Però a tall il·lustratiu, en el pressupost de l’any 2017, la partida de despeses del Capítol I – Personal, ascendia a 658.719 €, mentre que en la proposta del govern municipal per aquest 2020, la xifra puja a 845.750 €, patint un increment del 28,39% en 3 anys, significatiu a simple vista.

Un altre petit exemple és la retribució econòmica dels regidors de govern, l’any 2016 cobraven un màxim de 375 € mensuals, mentre que el 2020 costaran a l’erari públic, uns 670 € al mes, amb un increment en 4 anys de 78,66%, fa que pensar.

Potser l’esmentada redistribució de la riquesa no es destini on la població prefereixi?

Javi Martín Borràs

Junts per Catalunya Ullastrell

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa