MónTerrassa
Pressupostos participatius a Ullastrell, participació real
  • CA
El portaveu de Junts per Ullastrell, Miquel Puig
El portaveu de Junts per Ullastrell, Miquel Puig | Junts

!--akiadsense-->

Iniciem l’any 2020 en ple procés d’aprovació del pressupost municipal 2020. El primer pressupost aprovat inicialment pel govern municipal (Ple Ordinari d’octubre 2019) va haver de ser retirat pel mateix govern per tal de donar compliment als requeriments del “Ministerio de Hacienda” per incompliment de l’objectiu de la “regla de gasto” (previst en la llei 2/2012) durant la liquidació del Pressupost municipal 2017. Aquest fet va obligar al govern municipal a aprovar un PEF (Pla Econòmic Financer 2019-2020) i refer en la seva totalitat el pressupost de la corporació per 2020.

El segon pressupost 2020 presentat pel govern municipal està en exposició pública fins al proper 16 de gener de 2020. Podeu consultar-lo a les oficines municipals. El pressupost municipal és la concreció econòmica anual del govern municipal, el document oficial més important de l’ajuntament on recull la programació i planificació de les despeses, ingressos i les activitats previstes pel govern municipal.

Actualment, el procés d’elaboració i aprovació del pressupost municipal és hermètic i poc participatiu de cara als veïns del poble. El govern municipal es limita a complir el tràmit legal per aprovar-lo, sense donar la veu als veïns. Només pots fer-hi alguna aportació tècnica durant el període d’exposició publica (quinze dies). Durant els darrers anys del govern d’ERC, hem vist com es realitzaven reunions de barri i algun procés participatiu. El concepte està bé, però no va més enllà del fet de quedar bé davant del veïnat i no s’obliga a res, tal com ens explica el company Raúl en el seu article “Otro gasto innecesario” sobre el procés participatiu fet a Ca n’Amat.

Dona la sensació que les reunions de barri i els processos participatius fets per ERC serveixin per bastir el programa electoral d’aquesta formació. Pot ser lícit, però Ullastrell necessita afrontar molts reptes ara, no d’aquí a quatre anys…

Quan parlem de Participació real, des de Junts per Catalunya defensem la implementació de polítiques de participació veïnals reals, com poden ser els pressupostos participatius, amb l’objectiu de fomentar un paper actiu i directe dels veïns i veïnes del municipi en la presa de decisions en les polítiques públiques i en l’elaboració dels pressupostos municipals.

Això permet als veïns incidir en la reflexió de necessitats, identificació de demandes i priorització de despeses i, també, el seguiment de l’execució del pressupost i, per tant, en la rendició de comptes continuada per part dels equips de govern de torn. Una altra cosa és que el govern d’ERC, estigui preparat per cedir el control als veïns i veïnes d’Ullastrell. En els processos participatius d’ERC no hi ha rendiment de comptes. Ai las!

Volem anar més enllà del fet de quedar bé i guardar les conclusions dels processos participatius al calaix, i treure, del barret de copa, les mesures quan convé. Volem que puguis decidir sempre, no cada quatre anys. Els pressupostos participatius anuals en són una bona eina.

Miquel Puig

Portaveu de Junts per Ullastrell

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa