MónTerrassa
La instal·lació de plaques solars es dispara un 200% a Ullastrell

Ullastrell ha vist com les peticions per instal·lar plaques solars s’han disparat un 200% en menys de dos anys. Si l’any 2019, l’Ajuntament només va registrar un expedient per a la instal·lació d’energia solar fotovoltaica al municipi, el 2020 ja en van ser 7. I el 2021, el Consistori ja va donar llum verda a 14 expedients. Cal dir, que totes les peticions corresponen a habitatges unifamiliars. Des del govern municipal afirmen que l’increment dels preus de la factura de l’electricitat ha fet que moltes famílies hagin decidit que era el moment de buscar una opció millor i més sostenible per a casa seva.

I la tendència va a l’alça, ja que amb només el que portem de 2022, ja s’han registrat 4 peticions més, i per tant, tot fa preveure que aquest any se superarà els anys anteriors. A més, també és un factor important que des de l’ICAEN s’ofereixen ajudes per subvencionar a particulars aquest tipus d’instal·lacions d’energies netes.

Des de l’Ajuntament subratllen que s’està anant per bon camí i que és aquest model energètic el que cal per ajudar a assolir la descarbonització total l’any 2050, tal com marca la Unió Europea. En les ordenances fiscals d’aquest ajuntament es fomenten les instal·lacions fotovoltaiques oferint bonificacions a l’Impost de Béns Immobles (IBI) i l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO). La tendència ha estat la col·locació de plaques de poca potència, ja que el 73% de les instal·lacions és igual o inferior a 5 kW. La potencia total instal·lada entre tots els habitatges és de 99,42kW.

L’Ajuntament dona exemple

L’edifici de l’Ajuntament va decidir des de l’any 2020 aprofitar el màxim les hores de sol per al consum elèctric propi. El projecte executiu, redactat per la Diputació de Barcelona, arran d’una subvenció rebuda per aquest organisme i la instal·lació, a càrrec exclusiu de l’Ajuntament, va costar prop de 14 mil euros. Tanmateix, aquesta quantitat es preveu que s’hagi amortitzat en 12 anys, mitjançant l’estalvi en les factures elèctriques. Aquesta instal·lació permet estalviar 2.641 kgCO2/any, i fer que l’edifici tingui una autosuficiència elèctrica del 34,2% completada amb un sistema de calefacció amb biomassa ja instal·lat fa uns anys. De l’energia produïda per les plaques solar se’n aprofita un 58,3% i la resta s’injecta a la xarxa pública per tal de poder ser compensada a la factura elèctrica mensual.

Nou comentari

Comparteix