MónTerrassa
La cultura com a nexe d’unió a Ullastrell
  • CA

Sempre he defensat que la cultura ens ajuda a cohesionar-nos socialment com a poble. Reforça l’arrelament, els valors, el sentiment d’identitat i pertinença a Ullastrell. Els darrers anys, s’està imposant (des de la majoria absoluta) una oferta cultural excloent i amb tics autoritaris. Una manera de fer que ho polititza tot i que no lliga amb el que us plantejava a l’inici.

Per posar un exemple, només cal veure que ha passat amb el Casal Cultural i Recreatiu d’Ullastrell. El que havia de ser el nucli de la cultura a Ullastrell, ara és un edifici culturalment abandonat. Potser l’Edifici del Progrés en té la culpa. Qui sap? El més greu de tot plegat és que tenim dos edificis sense cap mena d’oferta i activitat que et faci recuperar l’esperança. Al meu entendre, aquesta manera de fer ens està portant pel pedregar. No hi ha nexe d’unió entre els veïns. “L’estàs amb mi o en contra de mi” es fa cada vegada més evident i asfixiant.

Culturalment, se’ns imposa una oferta i un marc mental fets a mida, dirigida als col·lectius afins al règim regent. No hi ha la voluntat de diàleg ni de consens per oferir una oferta cultural variada i per a tothom. Només cal veure el volum de participació d’alguns actes. No tinc la voluntat de criticar a cap col·lectiu ni veí, ans al contrari, estic content que tinguin la seva oferta cultural coberta. No és culpa seva. Només faig evident una cosa: no tots els veïns i veïnes d’Ullastrell tenen les mateixes oportunitats, i la culpa no és d’ells ni de cap col·lectiu.

Amb tot això, veig amb enveja, com altres municipis de l’entorn, ofereixen als seus veïns, una oferta variada, pensada per a tothom i per a totes les edats, inclusiva i gens polititzada. A Ullastrell estem molt lluny que això passi. Hi ha una obsessió malaltissa per controlar i polititzar-ho tot, fins i tot la cultura. Malauradament, no tenim un govern que governi per tothom. Col·lectivament, hauríem de ser capaços de transmetre, a través de la cultura, la voluntat de ser i de viure en un poble com el nostre, sense distinció. Hauria de ser el nexe d’unió entre tots els veïns i veïnes d’Ullastrell i no un motiu d’exclusió.

És evident que, aquest plantejament no serà compartit per tothom. Tampoc ho espero, Només és la meva humil opinió. Faig aquest plantejament perquè veig amb preocupació, com Ullastrell s’està convertint en un poble dormitori i està perdent la seva identitat com a poble. A cada bugada, perdem un llençol.

Per anar acabant, uns dels punts forts de cada any, és la Festa Major. Aquest any es farà al setembre. Tant de bo no sigui l’excusa perfecta per canviar les dates de la Festa Major d’Ullastrell, saltant-se la consulta popular feta per aquest motiu. En el futur, espero que el record d’Ullastrell, no acabi difuminant-se en un mural metàl·lic de paret i que Ullastrell bulli de cultura, festes i tradicions pels carrers del poble i que tothom sent senti orgullós. Independentment del que voti cadascú.

Visca la cultura!

Miquel Puig Carreras

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa