MónTerrassa
El Quarto de Reixa del Parc Natural de Sant Llorenç
  • CA
Castellots de la Tanca a la carena de L’Espluga | Càrol Paez

!--akiadsense-->

També conegut com La Balma de la manta o l’hotelet de la Pola. La Balma del Quarto de Reixa està situada al Sud dels Castellots de Tanca a la serra de L’Espluga, al terme municipal de Mura. El nom “Quarto de reixa” esdevé de les habitacions de les cases unifamiliars de barri, que estaven al costat de la porta d’entrada i tenien una finestra a carrer, normalment amb una reixa. Aquesta estança era la més lluminosa i podia tenir diferents funcions. Com a rebedor de visites, dormitori, despensa, botiga, etc.

És una Balma obrada, amb dues parets de pedra seca que la tanquen formant una porta d’accés frontal. Els últims usos coneguts són dels anys 20 i 40 del s. XX, algunes famílies van condicionar aquest espai i la font de la Pola per passar els caps de setmana i/o l’estiu.

Interior balma. Manta dels xinxes | Càrol Paez

!--akiadsense-->

Aquestes característiques geomorfològiques de les parts altes del parc de Sant Llorenç de Munt i la Serra de l’Obac, les roques conglomerades, són espais poc adients per assentaments o establiments llargs en el temps. La manca de terres conreables, així com la difícil disposició de dipòsits al·luvials fan que només siguin espais de refugi temporal. Mentre que les parts més planes, les arenes o vora el Ripoll fossin més proclius. És unaevidència en les troballes neolítiques, i comptable fins al s.V.

A l’Edat mitjana, des del s. XI fins XVII, la història de la muntanya té el seu cim culminant a la Mola, i amb els castells de Sa Pera, Castellar i Mura. També la disposició de masies que van establir i incrementar aquesta ocupació d’assentament a la muntanya.

Càrol Paez

Autora del blog Edat Mitjana s.V al XVè i més

Exterior de la balma | Càrol Paez

!--akiadsense-->

Localització (D) de la Balma del Quarto de Reixa | Càrol Paez

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa