Topografic posició actual
Topografic posició actual | Cedida

!--akiadsense-->

Ubicat a peu del km 35,5 de la C-58.

Aquest és un d’aquells edificis que les modificacions i remodelacions han emmascarat del tot el seu origen i funció, però com aquell que diu, “el que tuvo, retuvo”. I ningú li pot treure el seu propi capítol escrit a la història del terme de Vacarisses. Hem de pensar en un temps d’il·lustració catalana, un període de premodernització industrial i d’una economia en procés d’expansió, però també en un temps i una història catalana on l’absolutisme monàrquic, la pervivència de l’antic règim i la pagesia catalana benestant, coneguts com a pagesos grassos, formaven un combinat difícil d’amanir.

Aquest històric hostal, avui reconstruït en habitatge particular, formava lligams familiars amb el mas del Palà (molt a la vora). El mas, avui dia, dóna nom a la urbanització El Palà de Vacarisses, dividit en can Xoles del Palà i les Comelles del Palà, però conegut genèricament com El Palà.

Hostal El Palà
Hostal El Palà | Càrol Paez

!--akiadsense-->

Es trobava ubicat en un punt d’enclavament i privilegiat per la seva època. Cruïlla de camins i gual que permetia el pas de la riera Marà – riera del Palà, per poder seguir cap Esparreguera, Olesa, Martorell o cap a l’històric camí romeu en aquest tram, que anava cap a Montserrat.

Era doncs, un bon negoci familiar per l’afluent pas d’hostes, comerciants o peregrins que transitaven per aquí. Tot i ser un edifici modest i de dimensions més aviat petites, si comparem amb els seus coetanis l’Hostal de la Creu o l’Hostal de Torrella, aquest hostal, va tenir la seva popularitat en aquell moment.

Carol Pàez

Autora del blog http://edatmitjanavacarisses.blogspot.com/2018/01/lhostal-del-pala-vacarisses.htmlhttp://edatmitjanavacarisses.blogspot.com/2018/01/lhostal-del-pala-vacarisses.html

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa