MónTerrassa
L’Alzina de Can Poal de la Costa de Terrassa
  • CA
Retratava al Josep Olivé Escarré davant d’aquest magnífic exemplar de Quercus ilex que apareix en el Catàleg de Paratges d’Interès Natural i Paisagístic al Municipi de Terrassa. http://www.mediambient.terrassa.org/updocs/Cataleg%20Peratges%20Interes.pdf

Un arbre que es considera sagrat

L’alzina és considerat arbre sagrat, com a símbol de força, solidesa i longevitat, en diferents àmbits religiosos de l’antiguitat, consagrada al déu Zeus a Dodona, a Júpiter a Roma o a Perun, de la mitologia eslava. Segons diverses tradicions, la clava d’Hèrcules era de fusta d’alzina, el mateix que la creu on es va crucificar a Jesucrist. Abraham rep les revelacions de Déu a prop d’una alzina. Tinc la sensació que la nostra ‘civilització’ curulla d’eines tècniques, ha perdut – entre moltes coses – la capacitat de ‘sentir a Déu’ en les seves obres, com per exemple aquesta alzina de la que ens diu el Catàleg :

Interès:

Singularitat de l’arbre.

Valors a protegir // Vulnerabilitat: L’arbre i la seva superfície de projecció. // Un canvi d’usos que afavoreixi la compactació de l’espai o canvis significatius del relleu proper que afectin la zona de projecció.

L’espai: Arbre de capçada regular de 25 m. de diàmetre. Perímetre de tronc de 4 m.. i 18 m. d’alçada. Ubicada a l’extrem d’un bosquet de pi blanc amb peus joves d’alzines i roures, sense presència de vegetació arbustiva. Entorn agrícola extensiu de secà en abandó. Presència d’erms amb oliveres, ametllers i alguna figuera residual.

Algunes de les dades a tenir presents

Usos actuals: Pastura.

Estat de conservació: Bo.

Situació: A uns 100 m. al sud de la masia de Can Poal.

Accessos: Passant per sota la A-18. Camí Ral de Terrassa a Ullastrell. Abans d’arribar a dalt el coll, agafem el desviament a la dreta direcció Can Poal.

Coordenades UTM: N: 4600799 E: 416318

Alçada: 18 m.

Superfície: radi protecció: 12,5 m + 5 m seguretat = 962 m2

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa