MónTerrassa
Les Comelles (2): la font dels dos porquets i la barraca dels pobres
  • CA

En l’anterior post vam parlar de la masia de Les Comelles, un mas del terme municipal de Vacarisses molt ben conservat. Ara, aprofitarem aquesta excursió per fer uns metres més enllà i descobrir nous elements propers. Al sud de la masia trobem un dipòsit de gra modern, espai on antigament eren les comunes. I a l’exterior, al sector sud-est, hi ha un cobert anomenat “la barraca dels pobres”, el qual servia de refugi als caminadors que transitaven l’antic camí Vacarisses – Monistrol. Davant d’aquest espai, trobem una preciosa alzina centenària.

Molt a prop, a uns 50 metres de la casa, encara hi ha el pou d’aigua. Pels seus voltants, les terres de sembrat de “blat sec” que encara són conreats per un veí de Rellinars. També val la pena acostar-se a la Font de les Comelles, avui dia sense aigua, com tantes d’altres. La font està, prop de la bassa, al vessant contrari al torrent. Coordenades: 41°36’24.4″N 1°53’03.9″E / 41.606769, 1.884409

Una anècdota força divertida

Com anècdota divertida podem dir que aquesta font rebia també el nom “dels dos porquets” i us explico la història que l’amo de la casa, el Sr. Gibert, em va explicar. Cap al 1949, els propietaris de la casa per guanyar quatre calerons, llogaven espais a la temporada d’estiu. En aquest moment, van venir dues famílies (dos homes i dues dones), empresaris dedicats al tèxtil. Aquests homes, de físic estil “botero”, es veu que tenien una bona fama de fer sons al vent…, però sempre amb molt bon humor. Comentaris com: – els meus sonen a Pariisssss!! Doncs jo sóc més de Pamploopoponaaa!!, sembla que eren les converses d’aquests dos homes. Així, els mateixos, amb molt d’humor i com a picaresca, van rebatejar aquesta font amb aquest peculiar nom dels Dos Cerditos.

Càrol Paez

Blog Edat Mitjana s. V – XV i més

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa