MónTerrassa
TV3 aborda la mort del terrassenc Jonathan Carrillo i els excessos policials
  • CA

“VIDES TRUNCADES”

EMISSIÓ: Dimarts 12 de febrer, a les 21.55, a TV3 i internet

“Vides truncades, històries d’impunitat”, un documental de Josep Morell i Jordi Vilar, se centra en alguns casos d’excessos policials que, amb el pas del temps, lluny de resoldre’s, han prescrit o han estat silenciats. Moltes de les denúncies per maltractament i tortura contra els cossos policials no s’investiguen, fet que ha comportat fins a nou condemnes del Tribunal Europeu de Drets Humans per falta d’investigació.

Des del 1971 els excessos policials a Catalunya s’han cobrat més de 42 vides. “Vides truncades, històries d’impunitat” és un viatge al passat, però també al present, a través del recorregut per cinc històries d’abusos, males actuacions, tortures per part dels cossos de seguretat a ciutadans a Catalunya o “gallet fàcil”.

El documental arrenca amb el cas de Juan Andrés Benítez, mort al barri del Raval de Barcelona l’any 2013 durant una reducció que li van practicar els Mossos d’Esquadra. Després, el documental aborda diversos casos del passat: el de Cipriano Martos, un militant del PCE m-l i el FRAP que serà torturat fins a morir a la caserna de la Guàrdia Civil de Reus l’any 1973; el de Jonathan Carrillo, a qui un mastegot i una caiguda presumptament per part de la Policia Municipal de Terrassa, l’any 2009, portarà conseqüències fatals; el de José Luis Herrero, mort el 1974 per l’actuació negligent d’un agent de policia; i el de Pedro Álvarez, un noi assassinat a sang freda el desembre del 1992 a l’Hospitalet per un desconegut, presumptament un policia nacional de paisà. Aquest cas no s’ha resolt mai i segurament acabarà prescrit.

El documental compta amb el testimoni de persones implicades en cadascun dels casos, entre familiars, advocats, periodistes i autors de llibres que els han investigat: Miquel Sellarès, creador de l’Escola de Policia de Mollet; Ariadna Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional;Roger Mateos, periodista i autor del llibre “Caso Cipriano Martos”; David Fernández, periodista i exmembre de la comissió de seguretat del Parlament de Catalunya; David Ballester, historiador i autor del llibre “Vides truncades”, i Jorge del Cura, portaveu de la Coordinadora para la Prevención de la Tortura.

Aquestes cinc morts qüestionen els mecanismes de transparència dels cossos i forces de seguretat quan es cometen errors. Quins haurien de ser, llavors, els protocols d’actuació, d’investigació d’aquests tipus de casos i l’ètica policial perquè no hi hagi més vides truncades?

Fitxa tècnica

Direcció: Josep Morell

Realització: Jordi Vilar

Direcció de fotografia: Joan Tisminetzky

Muntatge: José M. L. Godínez

Producció: Anna Sosa

Guió: Josep Morell i Montserrat Rossell

Una producció de TV3 amb la col·laboració d’Ottokar.

2018

Josep Morell Feixas i Jordi Vilar Segura, codirectors

Codirectors del documental “Els homes del silenci”, estrenat també a “Sense ficció”, i guardonat amb el Premi Ondas al millor programa emès per emissores o cadenes no estatals el 2018. El 2015 van fundar Ottokar Editora Audiovisual el 2015. Anteriorment, el 2005, funden la productora La Quimera, on produeixen programes i sèries per a TV3, Cuatro, BTV i XTLC.

Anteriorment, Josep Morell ha treballat com a redactor d’internacional a Catalunya Ràdio i el Diari de Barcelona, i en l’àmbit del gènere documental des del 1992, quan va entrar a l’Agència Capa de Barcelona.

Anteriorment, Jordi Vilar (1990-2013) és soci fundador de GHV, empresa dedicada a la postproducció i producció audiovisual. Hi treballa com a productor, codirector i realitzador. També hi desenvolupa i dissenya la imatge corporativa per a canals de televisió. Entre 1976 i 1990 exerceix de muntador a Televisió Espanyola

“LA MIRADA DEL SILENCI”

EMISSIÓ: Dimarts 12 de febrer, a les 23.05, a TV3 i internet

INTERNET: 30 dies a la carta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa