MónTerrassa
Acusat d’intentar assassinar quatre excompanys de feina

Un veí de l’Hospitalet de Llobregat està acusat de col·locar un artefacte explosiu a l’excavadora d’una constructora per la qual havia treballat a Castellbisbal (Vallès Occidental), el 10 de març de 2021, informa ACN. Les primeres sospites es van dirigir vagament contra un veí, però els investigadors van trobar a la bomba empremtes d’un extreballador. L’escorcoll al domicili va permetre trobar material electrònic i informàtic coincident amb elements de l’artefacte. Ara s’exposa a 56 anys de presó per quatre delictes d’intent d’assassinat, un per cada excompany de feina.

Els fets es jutgen avui i demà a l’Audiència de Barcelona. El 10 de març de 2021, a primera hora del matí, el treballador d’una constructora es va adreçar a una obra per reparar un mur situat entre dos blocs de pisos. En arribar, va advertir l’amo sobre uns presumptes explosius dins el motor d’una de les excavadores. Un dispositiu policial amb participació dels TEDAX va certificar-ho.

Segons el relat de diversos Mossos d’Esquadra, del constructor i dels tres manobres de la companyia, en un inici no hi va haver cap sospita clara sobre l’autoria d’aquell artefacte. Si bé tots han assegurat que van deduir que l’aparició de la bomba estaria relacionada amb un altre sabotatge patit a les excavadores uns dies abans, han apuntat que no hi havia cap hipòtesi ferma sobre qui podia estar al darrere dels fets.

Els únics indicis apuntaven cap a un veí “rancorós”

Els únics indicis apuntaven cap a un veí “rancorós” molest amb l’execució de l’obra perquè la construcció del talús li feia perdre part del jardí. “Els investigadors em van preguntar si tenia algun problema amb familiars, amics o extreballadors”, ha relatat el propietari de l’empresa, que ha negat cap enemistat clara que el fes sospitar.

El mateix empresari ha explicat que va avisar dels fets a un amic extreballador, avançant-li que els mossos li trucarien en el marc de la investigació. “Només volia posar-lo en situació i dir-li que no patís, que segurament hauria estat un veí qui havia fet allò”, ha apuntat. Amb tot, també ha relatat que els investigadors el van citar al cap de poques setmanes per dir-li que havien trobat unes empremtes a l’artefacte, i que aquestes es corresponien amb l’esmentat extreballador, el qual tenia antecedents policials. “Vaig al·lucinar”, ha afirmat.

El constructor ha assegurat que l’home havia plegat de l’empresa feia poc més de sis mesos. Segons la seva versió durant el judici, a les portes de les vacances de l’estiu del 2020 li va demanar que resolgués certes tensions i alguns gestos “racistes” que tenia cap als altres treballadors. L’home va decidir plegar de la constructora per buscar una altra feina, “i ho va fer de forma cordial”.

L’aparició de les empremtes va focalitzar la causa cap a aquest exempleat, F.J.P.

L’aparició de les empremtes va focalitzar la causa cap a aquest exempleat, F.J.P.. Segons han detallat els Mossos d’Esquadra, un escorcoll al seu domicili i al cotxe va acabar amb la requisa de nombrós material informàtic coincident amb el que s’havia utilitzat a l’artefacte. Entre altres elements, van trobar plaques programables, un rellotge d’altra precisió, una balisa geolocalitzadora amb registres a Castellbisbal i també una caixa de llumins amb tots els caps de fòsfor tallats.

“A l’artefacte havíem trobat un fragment de fòsfor, sense la resta del llumí”, ha relatat un dels agents per destacar la prova dels mistos tallats. Els mateixos Mossos d’Esquadra han assegurat que el registre al domicili “va ser molt fàcil” perquè quasi tot el material intervingut estava junt “i el sospitós no va oferir cap resistència”. Els diferents indicis recopilats per la policia van desencadenar la detenció d’F.J.P. el mateix dia de l’escorcoll. El jutge en va decretar l’ingrés preventiu a presó.

Artefacte “sofisticat”

Segons el relat de tots els testimonis, l’artefacte trobat a l’excavadora estava creat amb una garrafa de 5 litres, un líquid indefinit i un sistema de cablejat que sortia de l’interior. “Els pèrits asseguren que incloïa un ordinador tipus Arduino amb un sistema sofisticat que no s’havia utilitzat mai abans a l’estat espanyol i només se’n tenia constància a algun país europeu”, ha relatat un subinspector policial.

Des de la unitat TEDAX dels Mossos d’Esquadra han detallat que la confecció electrònica de l’artefacte “no és pròpia d’un principiant en ordinadors arduïns”, si bé ha apuntat que el circuït estava mal soldat “per una certa falta de perícia”. Segons aquest testimoni, el dispositiu tenia capacitat de ser programat amb un dia i hora exactes.

Nou comentari

Comparteix