MónTerrassa
El Mosso espeleòleg ha mort en un avenc descobert per casualitat
  • CA

La tragèdia ha colpejat avui el cos dels Mossos d’Esquadra. Un dels seu agents especialitzat en espeleologia ha mort a l’Avenc del Club, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en una zona situada entre els nuclis de Can Robert i Can Pobla, abans del Revolt dels Petons o Revolt Nou, i a la dreta. Eren tot jiust quarts d’onze. Des d’aquí surten rutes cap a la Mola i el monestit benedictí. Per permetre el rescat i l’actuació dels equips d’emergències s’ha tancat l’accés durant unes hores.

Les pràctiques són habituals en el cos, i l’espai natural se situa molt a prop de la seu central del cos, a la Mancomunitat, al complex Ègara. El caporal Quim Vila ha perdut la vida a l’avenc del Club, descobert a principis del segle XX pel propietari de La Mola, Antoni de Quadras, comte de Sant Llorens del Munt, un día que anava a caçar. Poc després de sortir de Can Pobla, on vivia, el seu gos es va aturar a ensumar unes pedres. Al retirar-les es va veure la cavitat que havia estat coberta feia temps pels pagesos. Antoni de Quadras va comunicar la troballa al Club Muntanyenc, i es va fer la primera exploració l’11 de setembre del 1909.

Avui, en Quim, agent de la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra, feia maniobres de formació en espeleologia, amb altres companys, i obria via. Ha tingut un accident i ha patit una caiguda d’uns 30 metres. A l’avenc s’hi accedeix per un embut (tapat pels pagesos per evitar prendre mal) que dona pas a una rampa al final de la qual s’inicia un pou vertical fins a la cota de 39 metres. Paral·lelament al pou, n’hi ha un altre que permet accedir a tres cavitats comunicades entre elles i també a la profunditat màxima de la sima, uns 90 metres.

Les ferides han estat tan greus que no se li ha pogut salvar la vida. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha desplaçat al lloc un helicòpter medicalitzat, tres unitats terrestres i un metge a l’interior de l’helicòpter de bombers per atendre el company, així com la unitat de suport psicològic per assistir la resta  d’agents que feien les maniobres amb ell i l’entorn familiar. Per part del cos de Mossos d’Esquadra, s’ha activat la Unitat Canina, la Unitat d’Intervenció en Muntanya, la pròpia de Subsòl, així com la Unitat de Mitjans Aeris. La Unitat d’Intervenció en Muntanya del cos de Mossos d’Esquadra es farà càrrec de la investigació de l’accident. Des de la Direcció General de la Policia i la Prefectura han manifestat: “Lamenten profundament la mort”. Les mostres de condol ham arribats des de tot arreu, especialment via xarxes socials. La Prefectura s’ha posat a disposició de la família, i els serveis de l’Oficina d’Atenció al Mosso s’han ofert a la unitat de Subsòl per tal de fer acompanyament i donar suport.

Fins la zona del sinistre s’hi han desplaçat el conseller del Departament d’Interior, Joan Ignasi Elena, el Director General de la Policia, Pere Ferrer, el Major del cos de Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero i comandaments policials i també autoritats de Matadepera, com l’alcalde Nil López, el regidor Marcel·lí Bosch, el cap de la Policia Local Xavi Cabot i el sergent Xavi Val.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa