MónTerrassa
Desmantellat un grup especialitzat en les estafes amb targetes bancàries falsificades
  • CA

Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Nord han desarticulat un grup criminal especialitzat en les estafes conegudes com a phishing que operaven des de mitjans de l’any passat. S’han detingut un menor d’edat i dos homes, de 60 i 43 anys, com a presumptes autors del delicte d’estafa de targetes i falsificació de moneda i efectes timbrats. La investigació es va iniciar a finals de l’any 2020 quan es van detectar operacions i compres realitzades en diferents establiments de la zona de Granollers amb targetes de dubtosa procedència. Quan els investigadors van investigar aquestes targetes es van adonar que eren targetes clonades ja que els titulars que hi constaven disposaven de les seves targetes originals i mai els les havien sostret. Quan els estafadors aconseguien de forma fraudulenta les dades de les targetes de les seves víctimes en feien un duplicat i n’usurpaven la identitat bancària. L’objectiu era, d’una banda, accedir als codis de validació operativa enviats per les entitats bancàries que els permetrien comprar i, de l’altra, evitar que la víctima s’adonés que s’usaven els seus diners a través de les targetes de crèdit que hi estaven vinculades.

La investigació ha posat de relleu que la cúpula de l’organització la conformaven els dos detinguts adults, un dels quals tenia els coneixements tècnics per crear els webs falsos que servirien per conduir a l’engany a la víctima i aconseguir les seves dades bancàries (phishing), així com per fer els enviaments massius d’SMS. A banda, comptaven amb dos assistents logístics, que s’encarregaven de proporcionar la infraestructura necessària per poder dur a terme l’estafa. El grup va arribar a defraudar més de 20.000 euros amb compres a comerços de Granollers i rodalies.

Amb tots els indicis, el 12 de maig els investigadors van realitzar entrades i escorcolls en els domicilis en què el grup feia aquesta activitat il·lícita a la Roca del Vallès i a Canovelles. S’hi van localitzar diners en efectiu, ordinadors portàtils, 35 targetes blanques amb banda magnètica i xip preparades per clonar, tres gravadors de banda magnètica, quatre lectors de gravadors per targetes, documents amb dades de targetes bancàries de les víctimes i dispositius mòbils d’alta gamma,  molts dels quals precintats, que s’havien comprat amb els diners de les víctimes.

Els agents van detenir tres persones, dos adults i caps del grup i un menor d’edat que va passar a disposició de Fiscalia de Menors.

Els dos arrestats adults van passar a disposició judicial el 4 de març i el jutjat va decretar presó per als dos.

La investigació continua oberta amb l’objectiu de determinar l’abast de l’estafa pel que fa a les víctimes.

Consells de seguretat

Des dels Mossos d’Esquadra, per evitar ser víctima d’aquesta modalitat delictiva es recomana:

-En general, cal que no es responguin missatges de text de persones desconegudes

-No instal·leu aplicacions des dels missatges de text.

-Sigueu previnguts i si teniu dubtes sobre la seguretat d’un missatge de text no l’obriu. Fixeu-vos en qui envia el missatge i llegiu-lo amb atenció abans de fer cap acció

-No cliqueu l’enllaç ni faciliteu cap mena d’informació personal.

-Comproveu que la pàgina web és segura.

-Si detecteu irregularitats poseu-les en coneixement de l’empresa afectada o de la xarxa social on es publica.

-En cas de sospita o de dubtes busqueu més informació als canals oficials.

Quan presenteu una denúncia:

-Aporteu captura de pantalla de la suplantació

-No esborreu l’SMS del vostre mòbil

-Informeu-ne a la vostra entitat bancària

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa