MónTerrassa
El WSCITECH21 explora a Terrassa el talent femení en ciència i tecnologia
  • CA
Una dona mirant en un microscopi
Autor: Artem Podrez

!--akiadsense-->

Terrassa acollirà els dies 25 i 26 de març, la segona edició del Congrés Dones, Ciència i Tecnologia WSCITECH21. La convenció vol fomentar l’accés i la participació de les nenes, noies i dones en els àmbits científics i tecnològics i integrar la perspectiva de gènere en totes les esferes de l’àmbit acadèmic i educatiu.

Com a conseqüència de la pandèmia, el WSCITECH21 es desenvoluparà principalment en format virtual, i només l’acte d’obertura i cloenda serà en format presencial. L’obertura del congrés del proper dijous 25 de març es celebrarà al Vapor Universitari de Terrassa, i comptarà amb la conferencia inaugural a càrrec de Miguel Lorente, metge, i professor i Director de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de Granada, sota el títol ‘La Relatividad de la Teoría Androcéntrica’. Posteriorment, tindrà lloc una Conversa entre el present i futur, a càrrec de Carme Artigas, secretària d’estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial i Elna Prat, estudiant de Batxillerat.

El WSCITECH21, que enguany s’estructura en els àmbits de la Salut, la Ciència i la Tecnologia, i

la Divulgació i Comunicació, es configura com una plataforma de reflexió, creació, compartició i

projecció del coneixement i talent que moltes dones aporten i faciliten en aquests àmbits

tradicionalment masculinitzats.

32 ponències en dos dies

Durant aquesta segona edició del certamen es debatran 32 ponències, 11 en l’àmbit de la Ciència i la Tecnologia, 11 en l’àmbit de la Divulgació i Comunicació, i 10 en l’àmbit de la Salut. Les ponències de l’àmbit de la Ciència i la Tecnologia, presentaran les dificultats associades a l’accés de les dones a la formació científica i tecnològica; les de Comunicació i Divulgació, posaran de relleu com afecta la manca de visibilitat i referents, a la generació de noves vocacions; i les taules de l’àmbit de la Salut, mostraran una mirada critica on a més d’incorporar la perspectiva de gènere, es tindran molt en compte les condicions i circumstàncies relacionades amb el benestar de les persones.

Cada un dels àmbits s’iniciarà amb la conversa d’una experta en aquesta disciplina. L’àmbit de la Ciència i la Tecnologia l’iniciarà Meritxell Bautista, de FIBRACAT; l’àmbit de la Divulgació i Comunicació, anirà a càrrec de Gemma Cernuda, CEO de Ellas Deciden; i l’àmbit de la Salut, s’iniciarà amb la conversa a càrrec d’Àngel Gasch, de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat de Zaragoza, i Equip de Treball d’Infermeria sobre Gènere i Diversitats (ETIGID).

El divendres 26 de març, tindrà lloc la cloenda del Congrés, amb les reflexions, debat i les conclusions a càrrec del Comitè Organitzador. La professora Encina Calvo, de la Universitat de Santiago de Compostela impartirà la conferència “Perspectiva de género en la docencia de la Física”. Durant la jornada també tindrà lloc la presentació del dossier estadístic “L’impacte de gènere de la COVID-19 en dades”, a càrrec de Núria Ramon, directora executiva de l’Institut Català de les Dones (ICD).

WSCITECH Jove

Una de les grans novetats d’aquesta segona edició, és que l’organització del Congrés ha fet una crida específica entre l’alumnat dels centres d’educació secundària per presentar treballs en format ‘pòster’ gravats en vídeo, amb l’objectiu de donar visibilitat al talent jove i poder conèixer així, els projectes de les futures promeses de la Ciència, la Tecnologia i la Salut.

La inscripció al Congrés Dones, Ciència i Tecnologia és gratuïta, i comptarà amb traducció simultània al castellà, i com en totes les edicions anteriors, l’organització ofereix interpretació en llengua de signes sota demanda. El comitè organitzador del Congrés Dones, Ciència i Tecnologia està format pels serveis d’Universitats i Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Terrassa, l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacials i Audiovisuals de Terrassa (ESEIAAT-UPC), l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT), la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat i la Societat Catalana de Tecnologia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa