MónTerrassa
VÍDEO | Garrido: “En una situació de dol és clau poder compartir el que sentim”

El programa Planta Baixa, de TV3, ha parlat del doble dol del coronavirus, amb Natxo Garrido, coordinador dels psicòlegs clínics de l’Hospital universitari Mútua de Terrassa, i el màxim responsable de pal·liatius a l’OMS i catedràtic de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic, Xavier Gómez-Batiste.

Garrido explica que s’ha format un equip de 7 psicòlegs a Mútua Terrassa que estan fent una llista de les famílies que han patit la pèrdua d’una persona estimada, i que s’estan realitzant trucades de seguiment emocional amb elles. Fins i tot, s’està plantejant organitzar reunions de dol conjuntes un cop hagi finalitzat la pandèmia. “El que principalment necessitem en una situació de dol és important poder compartir el dolor que sentim, hem de buscar la manera de poder continuar-ho fent”, explica el metge que recorda que “és clau parlar amb els amics i família sobre això, i encara que ara no ens podem trobar físicament per sort les noves tecnologies ens permeten mantenir el contacte”. Garrido reconeix que per ells el confinament també ha suposat un canvi en la manera de treballar, “ens hem hagut d’adaptar, ens falta l’acompanyament no verbal, però hem vist que una trucada o una videotrucada també és necessària i és ben rebuda”.

Sobre els procols d’actuació en aquestes situacions, el coordinador explica que “no hi havia un protocol únic, la situació ens ha agafat a contracorrent i hem anat improvisant els protocols. Quan tot això passi, serà el moment de revisar i veure com hem rebut aquesta pandèmia i si hem estat prou preparats”. El doctor destaca la “generositat” entre companys i hospitals per compartir coneixements i fins i tot materials, però reconeix que no hi ha hagut una “uniformitat” d’actuació.

Nou comentari

Comparteix