MónTerrassa
VÍDEO | Els polls de falcó pelegrí del Parc Natural de Sant Llorenç emprenen el vol

En el marc del Pla de seguiment de paràmetres ecològics del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, cada any es fa el seguiment de la reproducció de les parelles de falcó pelegrí. Enguany, la parella que està al niu on hi ha una webcam ha tingut tres pollets, que han crescut sense problemes i ja han volat. Des de l’abril s’han pogut veure imatges en directe del niu només alguns dies, degut a les limitacions de la xarxa de telecomunicacions. A més, s’han anellat alguns polls de l’espècie per a poder-ne fer el seguiment. L’any passat la parella controlada per la webcam va tenir quatre pollets. La nidificació va començar a mitjans de març i ha estat entre finals de maig i primers de juny que els pollets han esdevingut totalment autònoms i en aquests moments probablement ja hauran marxat a nous territoris.

Tot indica que el nombre de pollets depèn, entre d’altres, de les condicions climàtiques. Si plou menys, com enguany, la propera temporada hi haurà una menor disponibilitat de preses perquè hi haurà hagut menys aliment disponible per a aquestes (principalment ocells, però també mamífers i rèptils petits). La climatologia, doncs, condiciona el nombre d’ous i la capacitat de cria i alimentació dels polls per part dels progenitors. En general, però, la femella de falcó pelegrí sol pondre entre dos i quatre ous.

Enguany, a més de seguir la nidificació en aquest niu també s’ha fet l’anellament de cinc pollets de la mateixa espècie situats en altres nius del Parc i s’espera poder anellar-ne més el proper any. Així es podrà saber, tant si els veuen observadors com si els trobessin accidentats, quin és el seu rang de distribució, el grau de recanvi en un territori i altres dades sobre l’estat de la població tant a nivell del parc com regional.

Així mateix, és previst millorar les connexions de la webcam, que enguany han estat limitades pel servei de la xarxa telefònica. S’està valorant la viabilitat de connectar a la xarxa de fibra òptica que s’està implantant en alguns àmbits del Parc. Properament, com ja han vingut fent en anys anteriors, els guardes del Parc Natural iniciaran el seguiment de la nidificació del falcó mostatxut. Aquest rapinyaire aprofita els nius que deixen buits els corbs per a pondre i incubar els seus ous, entre juny i juliol. Per altra banda, també es vol fer l’anellament de polls d’aufrany aquest juliol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa