MónTerrassa
Els vehicles patrulla dels Mossos d’Esquadra estrenen imatge
  • CA
Els vehicles patrulla dels Mossos d'Esquadra estrenen imatge
Els vehicles patrulla dels Mossos d’Esquadra estrenen imatge | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha presentat aquesta tarda la nova imatge corporativa dels vehicles patrulla que, per primera vegada, es renova des de l’inici del desplegament. Sàmper ha destacat que “aquests nous vehicles signifiquen una millora en la seguretat, una millora en el servei, per a la ciutadania i per els mossos i mosses”. El conseller ha posat en valor que es tracta de “nous vehicles, més sostenibles, més pràctics, més visibles i millor equipats”.

El titular d’Interior ha agraït al cos la paciència que ha tingut durant aquests anys i ha explicat que “aquest cotxe és fruit de la col·laboració del Departament d’Interior i el cos de mossos d’esquadra i suposa un salt qualitatiu molt important, una millora de les prestacions de servei, i una millor autonomia pels agents i també pels detinguts”. Sàmper ha recordat que “el que avui presentem és un nou model de seguretat ciutadana, és ampliar la seguretat cap a dins del cos dels mossos d’esquadra i poder executar-la cap a fora”.

En el seu parlament, el conseller ha dirigit unes paraules als comandaments del cos “vull que es marqui entre nosaltres una constant relació d’empatia i que ens feu arribar quines són les vostres necessitats. La inversió del Departament d’Interior no s’acaba en aquests 237 vehicles que aniran arribant en grups d’aquí a final d’any”.

En aquesta línia, Sàmper ha assegurat que “el cos de mossos d’esquadra és un cos sempre ben valorat per la societat catalana i ho és malgrat els problemes pels que hem passat entre ells la falta de mitjans”. “Intentarem que tingueu els millors mitjans a la vostra disposició”, ha insistit.

Per la seva part, el comissari en cap, ha detallat que “no és només un canvi estètic, volíem donar un aire nou adaptat al nostre temps i ho hem fet incrementant la seguretat. I hem fet un vehicle més visible a 250 metres i no a 100 com fins ara”.

Sallent ha explicat que “el ciutadà el veurà i l’identificarà amb més facilitat quan el necessiti i estarà millor senyalitzat quan treballem amb condicions meteorològiques adverses”. “S’han dissenyat els més petits detalls per poder disposar de la versió més òptima tant per l’agent com pel ciutadà”, ha dit.

Nous vehicles, nova imatge

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra començarà a patrullar abans de final d’any amb els nous models de vehicles de seguretat ciutadana, dels models Seat Ateca i Seat Arona, que incorporen una nova imatge corporativa del Cos després de mantenir l’actual des de l’any 1993, just abans que s’iniciés el desplegament. La primera fase de la renovació de la flota mòbil destinada a la seguretat ciutadana ha suposat una inversió inicial de 33 milions d’euros. Abans de finalitzar l’any es preveu que un total de 237 vehicles es distribueixin arreu del territori per iniciar el patrullatge.

A banda del nou logotipat, que millora la visibilitat del vehicle, la nova flota de seguretat ciutadana incorpora també una important renovació tecnològica que suposa una millora mediambiental i de la seguretat activa i passiva dels agents i de la ciutadania.

Els nous vehicles patrulla han estat sotmesos a una avaluació dels elements accessoris i de la seva distribució, la qual cosa ha comportat una sèrie de millores que augmenten la seguretat i el treball dels mossos i mosses que prestaran serveis amb aquests vehicles.

Colors del servei policial

El nou model neix després de la realització de diferents estudis seguint els criteris d’altres cossos policials d’arreu d’Europa, basats principalment en el patró Battenberg del Regne Unit, que actualment es pren com a referència arreu del món. Els darrers cinc anys s’ha treballat per aconseguir una imatge corporativa del vehicle patrulla que garanteixi la visibilitat dels cotxes a gran distància així com per establir noves tecnologies que suposen un major respecte pel medi ambient. La nova flota mòbil, a diferència de l’actual que funciona amb gasoil, utilitzarà benzina, la qual cosa comportarà un menor impacte sobre el medi ambient.

La nova imatge corporativa combina els colors propis del servei policial: blau, blanc i vermell i assegura una visibilitat màxima a 250 metres de distància, superant l’actual distància que s’estableix a un màxim de 100 metres en funció de la franja horària del dia. La millor visualització del vehicle es produeix gràcies a la inclinació de les franges laterals que accentuen la identificació del vehicle i tots els escaquers i textos són reflectants en vermell/ blau. El capó és de color blau per millorar la identificació policial i amb la paraula Policia que augmenta de mida per tenir millor visibilitat.

Noves prestacions

Els nous vehicles incorporen un programa que gestiona les flotes de tot el parc mòbil, la qual cosa permet remotament fer el seguiment de les incidències dels cotxes policials. També hi ha sistemes de mans lliures per les comunicacions via ràdio a través d’un botó situat al volant del vehicle i un aparell que permet la consulta de dades de les tauletes corporatives de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra a través del sistema multimèdia del vehicle.

A nivell de requisits operatius, s’ha treballat per definir les característiques del propi vehicle, en relació a les mides interiors, exteriors, la capacitat del maleter, la seguretat activa i passiva del vehicle, el seu respecte pel medi ambient en relació al lloc a on prestarà servei o les mides del kit per persones detingudes que afavoreixin la seva comoditat i facilitat d’entrada i sortida.

Les prestacions operatives del nou vehicle respecten les recomanacions de salut laboral de la Subdirecció general de Prevenció de Riscos i Salut Laboral del departament d’Interior. Es veuen reflectides en aspectes relacionats amb la millora ergonòmica, l’espai o l’accés al vehicle per part dels mossos d’esquadra que faran servir el vehicle.

Fa cinc anys es va iniciar un estudi amb l’objectiu de millorar la visibilitat dels vehicles per assolir una major seguretat dels efectius policials, a través de la utilització del vehicle com a eina de senyalització. Aquest estudi sobre uns primers esbossos, va ser modificat en diverses ocasions, a mesura que s’aplicaven criteris basats en el patró Battenberg, que determina els requisits de visibilitat per millorar la seguretat a la policia del Regne Unit, i que actualment es pren com a referència arreu del món.

També s’ha redissenyat el kit de discrecionalitat o el conjunt de senyals per fer-ho més funcional i fàcil de transportar i desplegar. En aquest kit hi ha tant les senyals de trànsit com les lones que s’utilitzen per garantir la discrecionalitat d’una zona quan és d’interès policial. També s’han incorporat als vehicles cascos i defenses d’ordre públic, per intervencions puntuals i s’ha redissenyat la distribució del maleter a través d’una distribució dels materials més operativa i eficient, com per exemple amb un canvi de lots a disposició dels efectius policials de millors prestacions.

Es millora també la senyalització prioritària exterior del vehicle amb la incorporació d’un panell de missatgeria, amb missatgeria de veu pregravada d’home i de dona en català, castellà i anglès davant de necessitats operatives i per garantir la seguretat davant una actuació policial. També millora la il·luminació exterior, amb una millor redistribució i potència de les llums.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa