MónTerrassa
Vega: «Tenim l’obligació de garantir una educació equitativa i inclusiva”
  • CA
Alfredo Vega: “Visió de ciutat, diàleg de futur” | Cristóbal

!--akiadsense-->

El diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Alfredo Vega, ha participat avui a la Jornada Anual d’Educació 360, juntament amb la directora de l’Aliança 360, Fathia Benhammou; la presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, Pilar Gargallo i el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín. L’acte ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, CCCB. Sota l’eix Connexions per a l’equitat i per avançar en una educació compromesa amb l’equitat és necessari reconèixer les activitats del fora escola com una part ineludible del dret a l’educació i alhora concebre el procés d’aprenentatge com un continu entre el dins i fora escola. Aquesta ha estat la intenció de la trobada que ha reflexionat sobre com els ecosistemes educatius locals poden fer que l’educació sigui una veritable palanca de canvi i de millora per a l’equitat.

Durant la seva intervenció, Alfredo Vega ha subratllat que «aquest inici del mandat municipal és el moment per refermar el compromís polític de la Diputació de Barcelona amb l’Aliança 360 i en la construcció dels ecosistemes educatius locals». I ha afegit «com l’equitat ha de ser un eix estratègic i un element de justícia social dins d’una societat amb desigualtats. Equitat entre la ciutadania i als territoris per una educació de qualitat». En aquest sentit, Vega, ha insistit que «tenim l’obligació de garantir una educació equitativa, inclusiva, i de qualitat per a tothom i la millor forma per fer-ho és amb l’impuls dels ecosistemes educatius locals». Paral·lelament, Benhammou, Gargallo i Palacín han coincidit en afirmar el repte majúscul que representa aconseguir una educació de qualitat que ha de donar-se també més enllà de l’escola i amb la implicació de tots els actors que hi participen, cadascú des de la seva especialitat, i on la comunitat es converteix en la nova aula d’aprenentatge. Els participants a la jornada, gairebé 500 persones, han tingut l’oportunitat de compartir i reflexionar en 5 espais de debat simultani sobre els diferents tipus de connexions que cal impulsar, des del territori, per avançar cap a l’equitat educativa. També han pogut conèixer 8 pràctiques inspiradores, liderades per agents diversos, en el Market Place d’Experiències d’Educació 360. La ponència marc ha estat a càrrec de Chris Smith, president i director de Boston After School & Beyond, que ha apropat les estratègies que duu a ter a terme la seva entitat per combatre l’escletxa d’oportunitats educatives a la ciutat de Boston.

Educació 360

Es tracta d’una iniciativa educativa, social i política que entén la comunitat i el municipi com un ecosistema educatiu local, capaç de connectar els aprenentatges que es produeixen en tots els temps i espais de la vida de les persones. Aquest plantejament vincula l’escola, les famílies i tots els agents i recursos de la comunitat, vetllant per garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats. Aquesta mirada de 360 graus, proposa que el model educatiu promogui i incorpori també les oportunitats educatives que avui es troben fora del sistema reglat escolar: activitats extraescolars, de vacances, el temps de migdia i, en àmbits com l’artístic, l’esportiu, el lúdic, de lleure, tecnològic… D’aquesta manera garantir el dret a aprendre ja no passa només per assegurar l’accés a l’escola. Garantir aquet dret suposa oferir als infants i adolescents la possibilitat de tenir accés a una cartera rica d’oportunitats educatives de qualitat. El territori és avui en dia un entorn d’aprenentatge imprescindible per l’adquisició i desenvolupament de les competències que la ciutadana necessita per als seus projectes de vida.

L’Aliança 360 la formen la Diputació de Barcelona, la Federació de Municipis de Renovació Pedagògica i la Fundació Bofill. Actualment hi ha un total de 247 socis: 108 ens locals i supralocals, 62 entitats, 34 centres educatius, 32 xarxes i 7 grups de recerca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa