MónTerrassa
El Vallès en alerta: 2.200 casos i 24 nous ingressos a l’UCI en una setmana
  • CA

L’Observatori Comarcal ha elaborat aquest divendres un recull de les principals dades epidemiològiques a la comarca els darrers dies per tal de poder valorar la incidència de la Covid-19 al Vallès Occidental i poder prendre o sol·licitar les mesures pertinents per la contenció de les infeccions. La tendència de casos positius i de positivitat per PCR és clarament alcista, amb un fort repunt de casos des de principis d’octubre. Això està tenint ja efectes sobre el sistema sanitari, tant a l’atenció primària com als hospitals, on s’han doblat els ingressos a UCI i s’ha incrementat un 30% les hospitalitzacions.

Segons dades de la Generalitat, en la setmana del 12 al 18 octubre s’han diagnosticat 2.220 casos positius a la comarca, un 27% més que en la setmana l’anterior, amb una tendència exponencial de creixement. Del total del PCR fetes entre el 12 i el 18 d’octubre, el 9,4% eren positives. Fa dues setmanes les positives eren el 6,18%. Per sobre de 5%, l’OMS considera que la malaltia s’està expandint per sobre del que seria desitjable. La taxa d’incidència acumulada dels darrers set dies és de 239,5 casos per 100 mil habitants. L’índex de risc de rebrot és de 566’92 mentre que la setmana anterior era de 423’95. Per tant ha crescut 143 punts en una setmana.

En la setmana del 12 al 18 d’octubre, hi va haver 145 noves hospitalitzacions i 24 ingressos a les UCI. Respecte a la setmana anterior les hospitalitzacions augmenten un 30% i els ingressos UCI es dupliquen. Les hospitalitzacions (i la positivitat) permeten confirmar que el repunt de casos es real i no està causat per la millora en la detecció. Entre el 12 i el 18 d’octubre, es van registrar 14 defuncions de persones a causa de la COVID-19, el mateix nombre que la setmana anterior. Els dies que portem d’octubre han mort 37 persones i, des del juliol, 114. Des de que va començar la pandèmia fins avui, 1.534 persones han mort a causa de la COVID-19. Del total de defuncions, 509 s’han produït a residències.

L’efecte de les mesures restrictives (bars i restauració, limitació aforaments,…) que es van prendre la setmana passada es reflectiran en les dades primera setmana de novembre. Però des del Consell Comarcal s’alerta que “la situació és preocupant i no podem arribar al col·lapse del sistema sanitari”, segons el seu president, Ignasi Giménez. “Per això fem una crida a la responsabilitat individual, a ser conscients que només podrem millorar la situació si entre totes i tots hi posem de la nostra part”. Giménez també ha demanat que totes les mesures que s’apliquin i que tinguin un impacte econòmic puguin anar acompanyades d’ajudes i de mecanismes de suport per part de les administracions.

Des del Consell es demana a la ciutadania “que es quedi a casa el màxim de temps possible i només surti per a treballar, comprar i anar a l’escola o institut. Els propers dies són clau per a poder trencar aquesta tendència alcista i no podem abaixar la guàrdia en cap moment”.

Així mateix, des del Consell Comarcal es fa una crida a la ciutadania per fer un bon ús dels espais naturals de la comarca. El president del Consell, Ignasi Giménez, ha explicat que “veiem amb bons ulls la proposta de la Diputació de Barcelona de limitar l’accés en vehicle als parcs naturals, en el nostre cas, el de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac. Som conscients que la pandèmia i el tancament de bars i restaurants està fent canviar hàbits de moltes famílies, que opten per l’esbarjo al medi natural, però hem de ser capaços de trobar un equilibri entre l’accés ciutadà a la natura i la conservació dels espais naturals”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa