Fa poc més de tres anys es va donar a conèixer un nou projecte, que s’afegeix a d’altres ja existents, per tal d’avaluar mesures de gestió alternatives a les actuals que permetin mitigar les incidències de senglars cada vegada més freqüents a la comarca. Es tracta d’una metodologia que utilitza la immunocontracepció, que implica l’administració d’una vacuna que provoca una reducció de la reproducció en femelles i mascles, i evita l’augment del nombre d’exemplars que formen grups de senglars adaptats a l’entorn urbà. El projecte, en el que l’Ajuntament de Matadepera hi participa des de l’any 2016, és pioner a Europa, informa Matadepera.cat.

El passat 5 de novembre es va realitzar una reunió de treball i de seguiment del projecte promoguda pel grup de recerca que el porta a terme que va comptar amb la presència dels diferents municipis que en formen part (Matadepera, Terrassa, Sant Cugat del Vallès i Vacarisses), així com de la Diputació de Barcelona, com a principal promotora del projecte de recerca, i representants del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Els investigadors de la Facultat de Veterinària de la UAB apunten que aquest mètode es podria utilitzar de forma complementària a d’altres mesures de gestió de l’espècie en entorns urbans i periurbans. “Els resultats acumulats fins el moment indiquen que els efectes de la vacuna allarguen més la seva durada en el temps en individus joves”, segons han informat fonts de l’estudi, “una dada que ja apuntaven les primeres observacions després d’un any d’haver iniciat el treball de recerca”.

Més informació

Nou comentari