MónTerrassa
La UPC a Terrassa crea un supergrup d’R+D+I en enginyeria mecànica
  • CA
Integrants del nou grup CATMech
Integrants del nou grup CATMech | UPC-ESEIAAT

!--akiadsense-->

La innovació tecnològica en Enginyeria Mecànica a Catalunya compta a partir d’ara amb un nou grup d’R+D+I de la xarxa TECNIO que generarà nou coneixement i transferirà els resultats de la seva activitat de recerca al teixit industrial en l’àmbit de la maquinària, de l’oleohidràulica i sistemes neumàtics, de l’acústica i vibracions, dels materials i les estructures d’enginyeria. Es tracta del grup CATMech, que sorgeix de la fusió dels grups de recerca de referencia LABSON, LEAM i LITEM. Amb aquesta fusió, la UPC-ESEIAAT es posiciona com a referent català en l’enginyeria mecànica.

Més de 2M€ de facturació, prop de 70 grans projectes d’Innovació tecnològica, 50 projectes d’R+D amb empreses, 3 empreses spin-off i 15 articles científics cada any en revistes indexades. Aquestes són les credencials amb les que neix CATMech, un gran grup de recerca d’enginyeria mecànica que sorgeix a l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la unió de tres grups d’investigadors i investigadores repartits en diversos departaments de la Universitat Politècnica de Catalunya·Barcelona Tech (UPC): El laboratori de Sistemes Olehidràulics i Neumàtics (LABSON), dirigit pel catedràtic Esteve Codina; el Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica (LEAM), dirigit pel catedràtic Jordi Romeu i el Laboratori per a la Innovació Tecnològica d’Estructures i Materials, dirigit pel catedràtic Lluís Gil.

La missió del nou grup de recerca CATMech és aportar solucions competitives a la indústria, des d’una recerca d’excel·lència basada en l’anàlisi i la modelització de fenòmens físics, així com en la experimentació dins de l’àmbit mecànic. D’aquesta manera, el grup promou la integració de tecnologies emergents vinculades en concepte “indústria 4.0”, per una banda cada vegada més verda en la seva enginyeria i, per altra, més circular en les seves infraestructures i processos de fabricació.

La unió dels tres grups de recerca permet cobrir l’ampli ventall de disciplines complementàries que es troben dins el concepte de la Mecànica. A més, la integració de les diferents metodologies i equipaments permeten donar solucions més competitives i àmplies, facilitar un flux estable de recerca que garanteixi la continuïtat i competitivitat a llarg termini, maximitzant el potencial del grup CATMech. Les línies de recerca del nou grup són la Mecànica de fluids, la mecànica de vibracions i acústica i la mecànica de materials i estructures.

Equipament versàtil i punter

CATMech disposa d’equipaments experimentals que permeten tot tipus d’assajos, amb una potència instal·lada que va des de 18.5 kW (6000 rpm) a 120 kW (3000 rpm) i que permet una gran versatilitat i adaptació́ a les necessitats del client. També disposa de les eines de simulació i equips de mesura més avançades del mercat i també de desenvolupament propi; d’una cambra semianecoica i una planta d’assajos de comportament d’infraestructura ferroviària. CATMech té capacitat per crear noves plantes d’assaig i de realitzar assajos on site, de realitzar assajos destructius en el rang de càrregues de 250 kN a 10 kN, estàtics i dinàmics de baixa freqüència i, igualment, disposa d’instrumentació per realitzar assajos no destructius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa