Una estudiant de la facultat d'Òptica i Optometria de la UPC de Terrassa fa un test visual a un alumne de l'escola Nova Electra
Una estudiant de la facultat d’Òptica i Optometria de la UPC de Terrassa fa un test visual a un alumne de l’escola Nova Electra | ACN

!--akiadsense-->

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de Terrassa ha posat en marxa aquesta setmana un estudi en què analitza si els infants d’entorns socioeconòmics desfavorits de la ciutat tenen més risc de patir problemes oculars. Uns 750 nens i nenes passaran fins el mes de juny pel Centre Universitari de la Visió (CUV), on estudiants de la facultat d’Òptica i Optometria els faran diverses proves per determinar si tenen algun tipus de problema a la vista. Les dades de què disposen permeten establir que les famílies amb menys poder adquisitiu fan un menor seguiment de la salut visual de la canalla, i per això des del centre també es fa un seguiment dels pacients que presenten alguna patologia, a més d’oferir consells per a l’aula i a casa.

Des de l’any 2007 s’ofereix el servei a les escoles d’arreu de Terrassa perquè els seus alumnes de 3r curs passin pel centre. Aquest any s’ha ampliat l’acord amb l’Ajuntament perquè unes nou escoles d’alta complexitat de la ciutat se sumin a la proposta per fer un control sobre la miopia i preveure la seva possible evolució. Aquesta mateixa setmana han començat a passar per les instal·lacions del CUV els primers alumnes, en aquest cas de l’escola Nova Electra. “Hi ha una relació entre afeccions visuals i el rendiment acadèmic dels nens, i en un article publicat s’estableix que les famílies amb menys poder econòmic fan menys seguiment de la salut visual dels nens”, explica Núria Vila, professora de la facultat d’Òptica i Optometria.

L’edat en què es comencen a detectar problemes de miopia és entre els 8 i 9 anys, és a dir, a 3r de primària. Per aquest motiu s’ha volgut arribar a tantes escoles com ha estat possible, concretament a un total de catorze. L’estudi que es duu a terme aquest any és el primer d’aquestes característiques que es fa al sud d’Europa i permetrà avaluar el risc de desenvolupar patologies oculars com a conseqüència de miopies elevades. “Tots els nens que passen per aquí reben un informe individual i l’escola un de global, i posteriorment nosaltres en fem un seguiment”, detalla Vila.

Des del centre proporcionen consells, que d’acord amb els estudis fets passen per recomanar activitats a l’aire lliure perquè ofereixen menys risc d’incidència de la miopia, i reduir l’estona davant de pantalles o centrant la visió en punts propers.

Una eina a les aules

Conèixer la salut visual dels alumnes permet no només actuar en cas que es detecti alguna patologia, també és una eina per als metres a l’hora d’acompanyar els estudiants. “La revisió com a tutors és important perquè de vegades detectes alguna dificultat i no saps si és de visió o d’aprenentatge”, explica Teresa Gutiérrez, professora de 3r de l’escola Nova Electra. Els informes permeten, així, prendre decisions: “El cribratge ajuda a descartar alguna anomalia i ajuda a posar un nen a més a prop de la pissarra perquè vegi millor o que es posi ulleres”, afegeix.

L’estudi que es duu a terme a Terrassa integra la mesura de dades biomètriques que poden alertar de miopies incipients, amb informació sobre la funció visual. Aquestes dades permeten que es pugui actuar abans que se superin llindars crítics i que tinguin una afectació en la salut visual dels menuts. Així, les dades clíniques que s’obtinguin permetran establir una relació amb les de caràcter socioeconòmic, fet que permetrà determinar la incidència d’aquest factor sobre la prevalença de les dificultats i patologies visuals de la canalla. Aquesta informació contribuirà en el disseny d’eines per a la presa de decisions en l’àmbit de la salut pública i les polítiques socials.

L’estudi el duen a terme alumnes de 4t curs de diverses assignatures de la facultat d’Òptica i Optometria, supervisats pel professorat. De cara a les famílies, en cas que algun nen necessiti ulleres però no puguin assumir el seu cost, se’ls informarà que a través dels serveis socials de l’Ajuntament de Terrassa se’ls pot derivar al CUV perquè se’ls facin ulleres sense cost.

Nou comentari