MónTerrassa
Un estudiant de la UPC, acusat d’enaltiment del terrorisme
Alex Nicoalev (Elgio), en una entrevista a l’ACN a la ciutat de Sabadell | ACN

El sabadellenc Alex Nicoalev té 22 anys, està a punt d’acabar la seva carrera d’Enginyeria Mecànica a l’UPC de Terrassa i s’enfronta a una pena de dos anys i un dia de presó i una multa de 4.800 euros per haver escrit i difós cançons a través d’internet quan era membre del col·lectiu de músics La Insurgencia. El jove, conegut amb el nom artístic d’Elgio, ha assegurat que no es penedeix d’haver “utilitzat la música per denunciar les injustícies que es cometen” i adverteix que serà conseqüent fins el final, encara que això suposi el seu ingrés a presó. “No demanaré perdó ni faré pactes”, afirma Nicoalev que assegura que el que està vivint encara li dona més força per seguir donant veu a totes les persones que “han patit o pateixen represàlies” en un món i un Estat “sense llibertat d’expressió”.

Alex Nicoalev va arribar a Sabadell quan tenia sis anys procedent de Moldavia. Tot i que assegura que la seva inquietud per l’escriptura l’ha acompanyat des de que era ben petit, explica que no va ser fins l’adolescència que va decidir fer cançons i donar a conèixer els seus pensaments a través d’Internet. “Vaig crear el canal de youtube Elgio i poc després em va contactar la gent de La Insurgencia i vaig sumar-me al seu projecte fa tres anys”, relata.

Malgrat trobar-se en la situació actual el jove, afirma que no es penedeix d’haver entrat a formar part d’aquest col·lectiu. “Ha estat una experiència enriquidora que m’ha permès aprendre moltes coses, tan a nivell musical com polític”, comenta Nivoalev que explica que en aquests moments s’ha desvinculat del projecte i torna a difondre els seus missatges en solitari. “El procés judicial no ha estat la causa, però si que és cert que els conflictes interns s’aguditzen en moments de crisi”, comenta el jove.

Tot i que assegura que sabia que donant veu a cassos “de persones represaliades que s’havien volgut silenciar” corria un cert risc, afirma que tot el procés judicial l’ha afectat molt emocional i judicialment. “Està sent dur perquè hi ha la possibilitat que acabi a la presó per escriure cançons”, lamenta el jove que explica que està a les portes d’acabar la carrera d’Enginyeria Mecànica i que seria un cop molt fort.

Amb tot adverteix que seguirà endavant per fer sentir la seva veu i defensar els seus ideals: “Tot això que ha passat em dóna forces per seguir denunciant aquestes injustícies i em dona més ràbia per combatre tots els que van en contra nostra per fer cançons”, comenta Nicoalev que adverteix que serà conseqüent: “No demanaré perdó ni faré pactes, seguiré amb la línia de defensar la llibertat d’expressió encara que això vulgui dir acabar a la presó”, assegura.

Un procés judicial obert

El sabadellenc ha explicat que tot el procés va arrencar el mes de novembre de l’any passat quan un dia en sortir de la Universitat Politècnica de Terrassa (UPC) l’esperaven dos policies a la porta. “Van entregar-me una citació judicial perquè anés a declarar a Madrid davant l’Audiència Nacional”, comenta Nicoalev que reconeix que en un primer moment no sabia per quin motiu el feien comparèixer davant el jutge. “Poc després vaig saber que altres membres de La Insurgencia també havien rebut la citació i vam anar a Madrid i ens vam negar a declarar”.

Nicoalev lamenta la situació, sobretot perquè assegura que les acusacions sorgeixen de fragments de lletres de cançons tretes de context com una en què per exemple parla dels Grapo. “Consideren que quan parlo d’algun membre d’aquesta organització estic incitant la gent que posi bombes i no és així”, remarca el sabadellenc que assegura que “hi ha persones comunistes que simplement per ser membres de certs col·lectius han acabat a la presó”, lamenta.

Finalment el passat mes de febrer va rebre la petició de la Fiscalia de dos anys i mig de presó, una multa de 4.800 euros i nou anys d’inhabilitació per un delicte d’enaltiment al terrorisme. “No sabem com acabarà, però et poses en el pitjor, sobretot veient el que va passar amb els titellaires de Madrid o el cas de Pablo Hasel”, comenta el jove que assegura que passi el que passi seguirà lluitant per poder-se “expressar de forma lliure en un estat democràtic”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: No m'ho puc creure. Per acabar així vam fer la transición española??? a agost 29, 2017 | 16:21
    No m'ho puc creure. Per acabar així vam fer la transición española??? agost 29, 2017 | 16:21
    Deu meu! Marxem d'una vegada per totes i ja!!! iNDE`PENDÈNCIA I REPÚBLICA CATALANA. AQUEST Estado QUE ESTIC DESCUBRINT D'España no és el meu ni el que vull pels meus nets. Ja tinc 60 anys i entenc encara més el significat de la paraula SUBSISTÈNCIA I SOBREVIURE que el conseller de l'Interior, J.Forn ha emés avui. Em sap tant de greu el que li està passant a AQUEST NOI QUE ESTIC ESTORADA I NO no em cap al cap. He anat a veure un vídeo de Elgio, de febrer d'aquest any i no ho entenc gens.
  2. Icona del comentari de: Carles a agost 29, 2017 | 21:06
    Carles agost 29, 2017 | 21:06
    El fet que no es reprodueixi el text en qüestió em fa sospitar . A veure si amb tanta llibertat d'expressió acabarem justifcant la yihad...

Nou comentari

Comparteix