MónTerrassa
Ullastrell comença demà la recollida de residus Porta a Porta
  • CA
ss
zz | z

!--akiadsense-->

A partir de demà, 14 d’octubre, el municipi d’Ullastrell fa un salt important en la gestió dels residus. Comença la recollida porta a porta, segons un calendari establert, que permet separar molt millor les diferents fraccions i recuperar el màxim de subproductes. El canvi es fa per assolir els objectius de reciclatge, evitar despeses del tractament de residus a l’abocador i millorar el medi ambient. Ullastrell compta amb el suport del Consorci de Residus del Vallès Occidental que està desplegant el seu projecte d’impuls a la recollida selectiva (PIRS) per tal de fer possible un salt en els percentatges de recollida i poder assolir els objectius europeus del 60%. Gràcies a aquest projecte, diferents municipis de la comarca estan fent el pas al porta a porta.

Aquest matí, representants municipals i del Consorci han visitat les instal·lacions de l’Àrea d’emergència del porta a porta que s’ha habilitat a Ullastrell. Hi ha assistit l’alcalde del municipi, Jaume Puig; el president del Consorci per a la Gestió de Residus i alcalde de Matadepera, Nil López i el president de l’Associació de Municipis Catalans per a la Recollida Selectiva Porta a Porta i alcalde de Vacarisses, Antoni Massana.

Aquests dies s’estan repartint els cubells i calendaris a tota la ciutadania per tal que el servei pugui començar demà.

També s’han fet sessions formatives per a comerços i empreses.

S’han dissenyat dos calendaris de recollida, un per la ciutadania i un altre pels establiments comercials. Un tret diferencial d’aquest sistema porta a porta respecte d’altres municipis és que també inclou la recollida de l’oli de cuina usat, fomentant així el seu reciclatge. Cada domicili disposa de dos contenidors: un per la fracció orgànica i un altre per la resta de fraccions (envasos, paper i cartró, vidre), segons el dia que indiqui el calendari. Els bolquers sanitaris i excrements d’animals de companyia es poden lliurar cada dia, degudament identificats en una bossa amb un adhesiu específic que s’ha repartit a la ciutadania.

L’alcalde d’Ullastrell, Jaume Puig, ha assegurat que “creiem fermament que aquest canvi és bo per Ullastrell. Entre totes i tots estarem contribuint en una millor gestió dels residus i estarem fent realitat el nostres compromís ambiental. I aquest canvi també és bo per les finances municipals ja que com menys residus portem a l’abocador, més baix serà el cost pel seu tractament”.

El President del Consorci, Nil López, ha destacat que “aquest és el primer municipi dels que en el marc el projecte del Consorci fa aquest important canvi que de ben segur els portarà a millorar de forma ràpida i significativa les dades de reciclatge, fet que comporta una millora evident pel medi ambient però també per les finances municipals, ja que es deixarà de pagar per un servei de tractament de la fracció resta. Des del Consorci estem al costat dels ajuntaments que volen fer aquest canvi, amb suport tècnic per desplegar l’actuació. Estem segurs que els propers mesos més consistoris podran també fer aquest salt qualitatiu en la recollida dels residus municipals”.

El servei de recollida porta a porta

El servei de recollida porta a porta comporta un canvi d’hàbits per la ciutadania però té avantatges que el fan:

+ Còmode: No cal desplaçar-se fins els contenidors de reciclatge ja que el lliurament de les escombraries es fa davant de casa.

+ fàcil: El lliurament dels residus es fa segons un calendari setmanal dissenyat per tal de fer més eficaç i eficient el sistema tant per usuaris com pel servei. Per aquells casos puntuals en què no sigui possible seguir l’horari o el calendari de lliurament, s’habilita un àrea d’emergència per portar-hi els residus correctament separats i així no haver de tenir-los emmagatzemats a casa fins el següent dia.

+ pràctic: Es farà entrega, de manera gratuïta, del material necessari per fer el lliurament d’escombraries a tots els veïns i veïnes: material informatiu, cubells per residus per l’organització tant dins de casa com al carrer.

+ sostenible: amb els residus ben separats podem valoritzar. Així es contribueix a la disminució de residus produïts i a la millora ambiental del planeta.

+ cívic: Els municipis amb recollida Porta a Porta disminueixen significativament els actes incívics ja que s’eviten els abandonaments de residus als voltants dels contenidors, el vandalisme, contenidors trencats o cremats, abocament de líquids, males olors, etc.

Projecte d’impuls a la recollida selectiva

El Consorci Residus Vallès està desenvolupant el Projecte d’impuls a la recollida selectiva (PIRS) per tal de fer possible un salt en els percentatges de recollida i poder assolir els objectius europeus del 60%. En el marc del projecte s’està impulsant la implantació de la recollida porta a porta a diferents municipis petits i mitjans de la comarca. Ullastrell és el primer municipi que inicia aquest model de recollida aquest 2020 en el marc d’aquest projecte del Consorci.

Actualment el porta a porta està implantat a més de 200 municipis de tot Catalunya, alguns de fa més de 20 anys que el tenen instaurat. Al Vallès Occidental durant els darrers anys, els municipis de Matadepera i Palau-Solità i Plegamans i Vacarisses han implantat recollida de residus Porta a porta i han assolit molt bons resultats. Les dades de l’any 2019 són 92%, 82% i 75% respectivament. En canvi la resta de municipis amb sistema de recollida amb contenidor sense control d’accés és d’un 41%.

Entre finals del 2020 i al llarg del 2021, 6 municipis més s’hi aniran sumant de manera progressiva. Aquests són Polinyà, Rellinars, Sant Llorenç Savall, Sentmenat, Ullastrell i Viladecavalls. També es vol per estendre’l a totes les fraccions a Palau-solità i Plegamans. D’aquesta manera a meitats del 2021, gairebé la meitat dels municipis del Consorci (9/19) i més de 60.000 habitants de la comarca disposarien del model de recollida porta a porta.

Els ajuntaments han encarregat al Consorci la coordinació i homogeneïtzació dels nous serveis de recollida porta a porta als diferents municipis, i la base per aquesta homogeneïtzació és la campanya de comunicació que tots els ajuntaments compartiran.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa