Tropes de Felip V van assaltar i cremar més de 100 cases a Terrassa el 1713 i van fer 20 morts
ss

Enguany la Marxa de Torxes que commemora els fets de setembre 1713 a Terrassa no ha estat possible per les circumstàncies provocades per la pandèmia Covid 19. El que havia de ser la commemoració de la desena edició d’aquest esdeveniment s’ha hagut de reformular, i només s’ha pogut realitzar una conferència, a més d’un recordatori en els Cants que es van fer cada dia al Raval de Montserrat.

L’historiador Marc Ferrer, autor del llibre “La Guerra de Successió a Terrassa (1700-1725), publicat per la Fundacció Torre del Palau, va oferir aquest dijous, 24 de setembre, una xerrada que va tenir lloc a l’Aula Magna del Centre Cultural Terrassa, i també simultaniament pel canal de Youtube d’Òmnium Cultural.

L’acte, amb una assistència de més de 50 persones, amb totes les normes de seguretat, va fer ser presentat per Manel Martí, en representació de la Comissió 4 de setembre. En Manel Martí va començar recordant 4 persones que han format part de la Comissió i de totes les activitats i iniciatives fetes durant aquests 10 anys, i que ens han deixat, Angel Casanovas, Miquel Massagué, Edmond Sala, i Joan Crispí.

Marc Ferrer va fer una conferència centrant les circumstàncies polítiques europees d’aquells anys, la guerra de Successió. També va explicar que els dies 3,4 i 5 de setembre el coronel Bracamonte de les tropes borbòniques de Felip V, van assaltar i cremar més de cent cases a Terrassa, així com una vintena de morts. Les tropes de Bracamonte eren del ordre de 4.500 soldats, i la vila de Terrassa uns 1.800 habitants. Tots aquests fets estan documentats , en Marc va investigar tant les fonts terrassenques com les fonts borbòniques, ja que el coronel Bracamonte va enviar informació als seus superiors explicant els fets. Segons ell els terrassencs eren rebels i sediciosos.

L’hstoriador va posar en evidència el paralelisme dels fets de 1713 amb determinades situacions que vivim en l’actualitat, pel que fa a la repressió i persecució de les idees. Al final es van produir diverses preguntes i comentaris per part dels assistents. Cal dir que durant tota la conferència hi havia una persona vestida com a fuseller de l’època al costat de l’escenari.

Nou comentari