Antoni Trilla

Antoni Trilla | Jordi Play

L’epidemiòleg Antoni Trilla, cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, ha advertit aquest dilluns al programa de TV3 Planta Baixa que Catalunya està “més propera al descontrol que al control” de la pandèmia de la Covid-19, encara que ha afirmat que “tenim marge per anar fent coses, tot i que cada cop és més estret”. El descontrol és “una situació a la qual es pot arribar si no es posen mesures individuals”. Trilla ha afirmat, a més, que el confinament de la població els caps de setmana “és una recepta bona” com a mesura col·lectiva perquè és clau la reducció de les interaccions socials.

Trilla recorda que les imatges que s’han vist d’aglomeracions de gent el cap de setmana en espais naturals i públics demostren que la gent no ha fet “massa cas” de les recomanacions, de manera que tancar la població a casa podria ajudar a complir aquesta norma.

L’epidemiòleg també ha valorat negativament les imatges de transport públic ple a vessar. Trilla ha dit que aquest aspecte s’ha de millorar perquè no hi ha possibilitat de fer distanciament social. “Això no ha de continuar així perquè les imatges no són acceptables sota cap punt de vista en la situació en la que estem”, ha afegit.

Pel que fa al toc de queda, Trilla ha manifestat que està per veure si és efectiva. De moment només es pot afirmar que ho pot ser a nivell “teòric” per la limitació de mobilitat que representa, però cal veure com ha funcionat la mesura en països on s’ha aplicat abans, com França i Bèlgica.

Una de les mesures que Trilla veu molt bones és el teletreball perquè ajudaria a reduir la mobilitat. Sobre el tancament d’escoles, l’expert ha dit de moment no es consideren un focus de contagis, almenys la primària. Si la pandèmia evoluciona negativament sí que veuria bé fer teleeducació en cursos de secundària, mentre la universitat continua sent a distància fins l’any que ve.

Nou comentari