Trens de FGC promouen una campanya contra la LGTBIfòbia i animen a denunciar discriminacions
Tren d'FGC amb la campanya contra la LGTBIfòbia al seu exterior

Tren d’FGC amb la campanya contra la LGTBIfòbia al seu exterior | ACN

Tres trens de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) circulen des d’aquest dijous vinilats amb la campanya contra la LGBTIfòbia que el Departament d’Afers Socials i Famílies du a terme per donar a conèixer la diversitat d’orientació sexual, d’identitat de gènere i promoure la denúncia de fets LGBTIfòbics. A banda dels combois vinilats que circularan per les línies Barcelona-Vallès, Llobregat-Anoia i Lleida-La Pobla, les estacions d’FGC emeten també un espot que mostra com dur a terme aquestes denúncies. El vídeo també es pot veure a més de 380 centres d’assistència de salut, a 16 sales de cinema de la ciutat de Barcelona, a les seus dels departaments de la Generalitat i s’ha ofert als ens locals del país per fer-ne difusió.

El Departament i FGC van endegar aquesta iniciativa l’any 2018, coincidint amb el quart aniversari de la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per erradicar l’LGBTIfòbia. La campanya se centra en promoure la denúncia d’aquest tipus d’actituds i és per això que destaca les vies de denúncia que té la ciutadania davant una situació de discriminació per motiu d’orientació sexual, d’identitat o expressió de gènere: es pot denunciar per telèfon (112, 012), per Internet (lgbti.gencat.cat), a les oficines d’atenció al ciutadà (OAC) que hi ha a totes les comissaries dels Mossos d’Esquadra (24 hores al dia) o a qualsevol punt de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya repartits per tot el territori.

La directora general d’Igualtat, Mireia Mata, argumenta que “la campanya té una doble funcionalitat: d’una banda, l’apoderament de les persones LGBTI i molt especialment les que pateixen o han patit qualsevol situació de discriminació o agressió, per a que siguin conscients que tenen al seu servei una xarxa de suport legal, acompanyament i assessorament. D’altra banda, interpel·lem el conjunt de la societat a ser conscients del dret de les persones LGBTI a viure lliures de discriminacions i el deure del conjunt de la societat a defensar els drets LGBTI, que són drets humans”.

Per la seva banda, el president d’FGC, Ricard Font, destaca que des de Ferrocarrils expressen la seva solidaritat amb les persones víctimes d’aquest tipus d’atacs que “volen estigmatitzar a la gent per la seva orientació sexual. “FGC sempre participarà en les iniciatives a favor dels drets civils i els drets humans individuals. Volem que les nostres instal·lacions, trens i estacions siguin espais segurs, lliures d’aquest tipus d’actituds, i és per això que amb aquesta campanya no només promovem el nostre rebuig contra la LGBTIfòbia sinó que posem l’accent en la manera de com denunciar-la”, ha explicat.

En aquest sentit, Font també posa en valor la funció d’alertes incíviques de l’app d’FGC amb la qual les persones usuàries que pateixen o presencien qualsevol tipus d’actitud de violència o d’intolerància poden alertar directament el Centre de Comandament Integrat d’FGC, indicant el número de tren o l’estació on es troben. “Amb aquests avisos podem gestionar la incidència de manera immediata, assegurant una ràpida atenció a la víctima dels fets i garantint l’activació dels recursos de seguretat que disposa FGC i/o policials en cas que existeixi un risc per a les persones. Per Ferrocarrils és primordial poder donar resposta a aquestes situacions. Volem que la ciutadania se senti el màxim d’inclosa i atesa possible i és per això que prenem part per tal de no donar espai a la impunitat”, ha afegit.

D’altra banda, Ferrocarrils ha signat convenis de col·laboració i acords amb diferents institucions i organismes per tal de fomentar les polítiques d’igualtat i paritat, col·laborar amb l’atenció a les dones víctimes de violència masclista i impulsar la prevenció de la discriminació LGTBI. En aquest sentit, tot el personal d’FGC podrà realitzar el curs ‘Com afrontar la discriminació LGBTI’, impulsat per la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat, que sensibilitza i dona eines per saber com reaccionar davant de situacions de discriminació de les persones LGBTI.

En la mateixa línia, la responsable de Gestió de la Seguretat i coordinadora del Pla d’Igualtat, Adrina Bachiller, és la representant d’FGC en el primer grup de treball per a la gestió de la diversitat LGTBI a empreses i organitzacions impulsat per la Fundació Factor Humà i Barcelona Activa. Aquest grup de treball, que es va constituir l’any passat, s’ha creat com a espai per a compartir experiències, reflexionar, trobar sinèrgies i proposar accions per avançar en un model de societat més inclusiva i igualitària.

Nou comentari