MónTerrassa
Un tren de cotxes Brill de l’any 1970
  • CA
Un tren de cotxes Brill, 1970
Un tren de cotxes Brill, 1970 | Jaume Fernández

!--akiadsense-->

Una fotografia de Jaume Fernández datada el 1970 on podem veure un tren composat de cotxes Brill, concretament dels números 18, 24 i 26 (aquest en capçalera). El comboi circula sobre el nou (en aquells anys) pont sobre la riera de Rubí, que substituí el construït el 1917-1918, les restes del qual apareixen a la part inferior esquerra de la imatge.

Els vagons Brill varen estar en servei a la línia dels ferrocarrils del Vallès fins el 1972. Estaven fabricats a Filadèlfia (Estats Units) per la companyia J. G. Brill & Co. i en aquella ciutat prestaven serveis de transport urbà de passatgers. Eren d’allò més innovador en la seva època, ja que molts trens encara funcionaven a vapor. Havien arribat al nostre país el 1916 de la mà del Dr. Pearson i de l’enginyer Montañés per cobrir el trajecte entre Barcelona i l’estació de les Planes. En total van ser 27 cotxes (18 motors i 9 remolcs) per a la nova línia de Barcelona a Sabadell i Terrassa. En realitat estava prevista la vinguda de 30 d’aquests enginys, però tres van acabar al fons de l’oceà Atlàntic, juntament amb el Dr. Pearson mateix, a causa del l’enfonsament del vaixell Lusitània, que els transportava.

En un principi aquests trens, de caixa de fusta, eren pintats de color verd i posteriorment de color marró. Tenien primera, segona i tercera classe, però al cap d’uns anys quedaren reduïdes a la segona (seients de vellut verd) i tercera (seients de fusta). Dins dels compartiments es podia fumar (la prohibició als trens només va arribar a finals del segle passat) i transportar gossos previ pagament d’una taxa.

A la segona meitat dels anys 20 alguns dels vagons es varen reformar, però el que veiem a la fotografia pertany a la sèrie dels més antics, la del 1916.

D’aquests cotxes només resta el número 18, que encara podem veure a les cotxeres dels Ferrocarrils fe la Generalitat, situades a Rubí, i que fou repintat de color verd, tal com era als primers anys de servei.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa