MónTerrassa
Torra a Pedro Sánchez : “És un bon tros de quòniam”, una frase amb ADN Terrassa
  • CA
El president Quim Torra a la seva arribada al mercat del llibre infantil Encontats a Balaguer
El president Quim Torra a la seva arribada al mercat del llibre infantil Encontats a Balaguer | ACN

!--akiadsense-->

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest diumenge que el president espanyol, Pedro Sánchez, és “un bon tros de quòniam” per culpar-lo a ell de la judicialització de la política. En un discurs a la inauguració d’Encontats, al mercat del llibre juvenil a Balaguer, Torra ha volgut fer un “homenatge a Joaquim Ventalló” per descriure a Sánchez. El periodista va traduir i adaptar els llibres de “Les aventures de Tintín”, cèlebres, entre d’altres, per les expressions que feia servir el capità Haddock. Un gran tintinaire és el conseller egarenc Josep Rull, empresonat a Lledoners.

El president ha assegurat, coincidint amb el tercer aniversari del 20-S, que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart són a la presó “per haver pujat a un cotxe”, i ha criticat que “mani qui mani” a l’Estat espanyol, la causa independentista acaba als tribunals.”Ara resulta que el senyor Sánchez ens diu que som els independentistes els que judicializem. Doncs no senyor”, ha replicat Torra. El president ha defensat que Sánchez i Cuixart,i la resta de líders independentistes, segueixen encara a la presó per “demanar la llibertat, que es pogués votar en un referèndum, el que qualsevol persona o líder civil demana amb tranquil·litat”. “És una vergonya”, ha dit.

El 5 de febrer de 1899 va néixer a Terrassa Joaquim Ventalló, periodista, polític i mític traductor de Tintín al català. Són seus els famosos renecs que surten de la boca del capità Haddock. Renecs bonics, simpàtics, elegants, genuïns, mai grollers, que s’han convertit en patrimoni literari. Els va començar a traduir als anys seixanta, en plena dictadura, fins al 1987.

Joaquim Ventalló i Vergés (Terrassa, Vallès Occidental, 5 de febrer de 1899 – Barcelona, 3 de desembre de 1996) s’inicià en les tasques periodístiques al setmanari El Mal Temps, i al diari El Dia, ambdós de la seva ciutat natal; després, col·laborà en L’Estevet (1921), i fou redactor de La Publicitat (1924-30), La Rambla (1925-30), L’Esport Català (1925-27) —on signava August Berenguer—, Mirador i altres publicacions catalanes. Integrat en el Grup de L’Opinió, hi escriví regularment des del 1928, i alhora prengué part en els treballs polítics que prepararen l’adveniment de la República

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa