MónTerrassa
Els testimonis de la Guàrdia Civil fan llufa
  • CA
fedense
LEs defenses han respirat | QS

!--akiadsense-->

Mal dia per les acusacions aquest dijous al judici del procés al Tribunal Suprem. La dinovena jornada de la vista oral ha descarnat la feblesa d’una part delirant de la instrucció, les anàlisis dels correus electrònics dels acusats. Les defenses s’han abonat i han arrissat els testimonis, analistes de la Guàrdia Civil que, tot i clarament assajats per la Fiscalia, no han aguantat l’agilitat dels defensors. Ha estat un bon dia per les togues dels acusats, cap dels testimonis ha perjudicat els seus interessos processals. Ans al contrari, els han ajudat. Han anat per ase i han tornat per ruc. El rebel·liòmetre ha baixat de voltes.

Com a nota de color, un dels testificals ha recordat que Quim Torra -quan encara era un activista- va ser sorprès fa un any i mig portant paperetes a un magatzem. Una altra ha apuntat que els Mossos es preparaven com un embrió del futur exèrcit de Catalunya. També ha estat el dia que ha aparegut Pep Guardiola. Feia dies que el públic esperava aquesta aparició estel·lar. Es veu que l’Estat no li perdona les seves vel·leïtats independentistes. Tot a l’espera que demà els testimonis expliquin els registres de l’enviament de correus del referèndum. I si ahir es va resoldre el misteri de qui era “un Tal Toni” avui ha tornat a aparèixer el tal “Xavi Strubel”.

El matí ha començat distret. El primer testimoni ha estat l’agent TIP R77175H, que ha narrat la seva participació en l’escorcoll i decomís de 10 milions de paperetes el 20 de setembre en una nau de Bigues i Riells. L’investigador ha aprofitat per posar una falca en la declaració recordant que Torra va ser enxampat descarregant paperetes del seu cotxe al magatzem durant la investigació secreta de la benemèrita.

Però aquest agent no s’ha quedat aquí, ha disfressat la seva declaració amb els guarniments ja habituals dels efectius del cos que seuen a l’estrada de la Sala Penal simulant un escenari de violència. Unes descripcions que es desfan com un sucre en aigua quan cauen en mans de les defenses. En aquesta part es resignen i admeten que els registren s’acaben fent amb normalitat i les escenes de violència es redueixen a insults als agents i amb certa dificultat per enfilar-se als cotxes oficials.

Aquest agent també ha explicat que va participar en l’escorcoll del despatx de Lluís Salvadó. En aquesta línia, ha assegurat que hi va trobar uns documents que preparaven els Mossos com una força de “defensa militar”. I una suposada reunió per informar als Mossos com crear un cos d’informació i de control de fronteres. Una consulta de Salvadó a la qual els Mossos van fer el sord.

Una altra de les situacions surrealistes de la jornada ha estat la darrera testifical del matí. El protagonista ha estat el sergent de la Guàrdia Civil TIP S51761E, l’encarregat d’analitzar els mails del president d’Òmnium, Jordi Cuixart. El sergent ha intentat narrar les conclusions que va extreure dels mails per implicar-lo en el delicte de rebel·lió. Ara bé, a preguntes de Vox, ha hagut d’admetre que de la seva anàlisi no ha constatat cap coordinació entre el Govern i l’entitat cultural en l’organització de l’1-O ni tampoc d’on sortien els fons per a l’organització del referèndum. L’analista ha quedat entredit perquè ha confós Marta Rovira Vergés, secretària general d’ERC, amb Marta Rovira Martínez, sociòloga i presidenta del Congrés de Cultura Catalana que intercanviava mails amb el president d’Òmnium.

Un dels altres testimonis ha reblat la conducta cívica de Cuixart. La TIP B40743H, agent de la Guàrdia Civil ha admès que el president d’Òmnium va convocar a la gent a manifestar-se davant la seu d’Economia el 20S de manera “pacífica”. De fet, ho ha hagut d’emfatitzar a preguntes del lletrat Benet Salellas, que li ha fet repetir la recomanació del president d’Òmnium. L’agent ha aclarit que va triar per l’informe sobre els mails un total de “10 o 12 correus dels 30.000” que van recavar.

L’escassetat de mails ha estat clamorosa en el cas de l’analista que va informar Pablo Llarena sobre els correus de Jordi Sànchez. En la seva testifical ha narrat a la fiscalia que alguns mails cridaven a la kale borroka. Una insinuació que s’ha hagut d’empassar. “Vaig llegir un per un 3.800 mails i en vaig triar 22”, ha sentenciat. Però la sorpresa ha saltat quan ha admès que els 22 correus eren “rebuts” i no pas enviats per Sànchez. I el que és més fort, no ha pogut ni assegurar que ni tan sols els va obrir. Quan ha caigut a les mans de Jordi Pina, defensor de Sànchez, ha hagut d’aixecar bandera blanca en admetre que no hi havia cap correu que incités a la violència o a alçar-se conra l’Estat espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa