MónTerrassa
Test: 7 preguntes per decidir què és el millor per a tu i la teva família aquest Nadal
  • CA
Una imatge del vídeo del Ministeri de Sanitat sobre els àpats de Nadal
Una imatge del vídeo del Ministeri de Sanitat sobre els àpats de Nadal | Ministeri Sanitat

!--akiadsense-->

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès), organisme del departament de Salut dels Estats Units, va recomanar al novembre a la ciutadania que es quedés a casa el Dia d’acció de gràcies, la festa familiar més important del país. Per prevenir les persones i ajudar-los a decidir si els convenia celebrar el dinar de Thanksgiving va publicar al seu web un test de set preguntes per ajudar a decidir què és millor per cadascú i les seves famílies. El qüestionari i el seu resultat es pot aplicar al debat sobre les trobades de Nadal que s’estan a punt de celebrar a Catalunya i que ha originat un debat sobre la necessitat o no de fer-los.

Les preguntes plantejades pel CDC nord-americà conviden a fer una reflexió en família. Aquesta és l’adaptació del qüestionari a la realitat catalana:

1.Té vostè, algú de la seva llar o algú que visitarà condicions de molt més risc si se li encomana la Covid-19? (El Departament de Salut té informació sobre els grups de risc, en general persones amb malalties cròniques)

2.Els nous casos a la seva comunitat o el lloc de destí per Nadal són elevats o estan incrementant-se? (Des de DadesCovid es pot fer seguiment de la Covid-19 per municipis)

3.Els hospitals de la seva comunitat o destinació estan saturats amb pacients que tenen Covid-19? (Des de DadesCovid es pot veure la situació de les Àrees de Gestió Assitencial —AGA— i comprovar les dades de pressió hospitalària desglossada)

4.Té el teu lloc de residència o la teva destinació requisits o restriccions per a viatgers? (El pla de reobertura a Catalunya redueix la mobilitat de persones amb toc de queda nocturn i confinaments municipals de cap de setmana; el pla de Nadal ha fixat excepcions, com un endarreriment del toc de queda a les 1.30 hores)

5.Els 14 dies abans de viatjar per Nadal, has tingut tu o les persones que et visitaran un contacte proper amb gent amb qui no conviuen?

6.Per anar a veure la família el pla de viatge inclou viatjar amb autobús, tren o avió on serà difícil mantenir el distanciament social?

7.Viatjaràs amb persones fora de la teva bombolla de convivència?

Resultat: si la resposta a qualsevol d’aquestes 7 preguntes és “sí”, hauries de considerar fer plans alternatius per Nadal, com per exemple fer una trobada virtual o bé endarrerir els plans de viatge per quan les dades siguin més favorables. És important parlar amb la gent que viu amb tu i amb la teva família i amics sobre els riscs de viatjar i trobar-se per Nadal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa