MónTerrassa
Un terratrèmol sacseja Vallès, Baix Llobregat i Barcelonès

Un petit terratrèmol sacseja la comarca del Vallès Occidental aquesta nit de dimarts, segons una piulada de Protecció Civil de la Generalitat. És un fenomen poc habitual a la zona, pero si mirem la història, no és estrany. A Terrassa tenim alguns episodos, i algun de sonat que va afectar part del patrimoni mes rellevant de la capital egarenca. Cert que va ser fa segles.

Un terratrèmol amb epicentre al Baix Llobregat

Protecció Civil ha avisat d’un sisme de magnitud 2.5 amb epicentre al Baix Llobregat i ha estat percebut en zones d’aquesta comarca catalana i de dues que hi fan frontera, el Barcelonès, amb la seva capital, i el Vallès Occidental. Ara per ara, no consten danys.

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya confirma el moviment tectònic. Protecció Civil ha obert un espai on la ciutadania pot explicar quin tipus de terratrèmol ha percebut: hora, lloc, si es va sortir al carrer, si es van veure persones espantades,

L’enllaç és https://www.icgc.cat/Ciutada/Explora-Catalunya/Terratremols/Heu-percebut-un-terratremol

Un moviment de 4,2 graus en l’escala de Richter fa tres anys a Terrassa

El 5 d’abril de 2019 ja es va viure un altre terratrèmol, superior al d’avui. Va ser de 4,2 graus a l’escala de Richter i amb el seu epicentre a Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell, a un quilòmetre de profunditat. El sisme va arribar quan faltaven nou segons per dos quarts de sis de la tarda. Aquest moviment es va percebre perfectament a Terrassa. Els habitatges van patir un sotrac i tot es va moure, entre 10 i 15 segons. La sensació va ser la que se sent en llocs on el metro passa a poca profunditat. Tampoc va haver-hi danys. Per la magnitud i l’hora, es va percebre més que aquest darrer.

Hi ha terratrèmols a Terrassa i a Catalunya, i el més virulent de la història catalana va patir-se el de 2 de febrer de 1428, d’una magnitud de 6. Els efectes es va sentir a l’església de Santa Maria, segons un document de l’arxiu de Sant Pere, de 5 de maig del 1428. «Havent ocorregut un espantable terratrèmol i de gran durada, els honorables consellers d’aquesta vila de Terrassa, anaren a l’església del Monestir de Santa Maria i no feren oració a Nostre Déu i Senyor i que ens perdoni i ens llevi per la sua misericòrdia infinita de la plaga del terratrèmol i determinaren anar en professó a Montserrat per implorar sa divina gràcia».

Un terratrèmol a Terrassa

El terratrèmol del febrer de 1428 a Terrassa

El maó resistent als terratrèmols es dissenya a Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa