MónTerrassa
A Terrassa, turisme en castellà

A Terrassa, turisme en castellà… Si passes per la Masia Freixa i per l’oficina municipal de Turisme i et trobes amb algú que et rep en la llengua de Cervantes. La denúncia l’ha fet pública el periodista de Terrassa Òscar Armengol en una piulada. El presentador de TV3 no se’n sabia avenir del que havia viscut i ha decidit explicar a les xarxes socials el que per ell ha estat una mala experiència.

Òscar Armengol ha passat per l’oficina situada al Parc de Sant Jordi i la primera frase que ha escoltat en entrar ha estat en castellà. El periodista explica com ràpidament aquesta persona ha demanat l’ajuda de qui tenia al costat. El presentador no ha quedat massa convençut del tracte rebut, atès que en marxar, comenta, ha notat que les paraules de comiat les hi deia de manera forçada, i també en castellà.

El fil que Armengol ha obert a Twitter

“Entrem aquest matí a l’oficina de @visitaterrassa i ens rep una noia: -Buenos días! En qué puedo ayudarles? -No, parlem en català… La noia, sorpresa, balbuceja quelcom, però de seguida surt al rescat el company del taulell, en català. Comprem una postal i marxem.

La noia, visiblement ofesa (no sé ben bé per què), rebla: -Muchas gracias. ADIÓS! No és ni tan sols capaç de dir “adéu”, malgrat que si fóssim anglesos o francesos no crec que hagués tingut gaires problemes a dir com a mínim “goodbye” o “au revoir”…

Un 90% dels visitants són catalans, per tant, el més normal seria que a l’oficina s’adrecin al turista primer en català, per si cal, després, canviar a una altra llengua. No ho veieu aix?”

Armengol ha rebut el suport de nombrosos seguidors al seu compte de Twitter. Alguns, li proposen que ho porti a la Plataforma per la Llengua.

La resposta de l’oficina de Turisme a les xarxes

“El personal de l’oficina de turisme de Terrassa atenem sempre en català, i quan és necessari, en la llengua en que millor s’expressi el nostre visitant (castellà, anglès, frances). Aquesta salutació inicial us l’ha fet personal de l’empresa de seguretat que tenim contractada… amb cap intenció de molestar ni ofendre, i lamentem les molèsties que us ha provocat. Esperem que l’atenció rebuda pel nostre personal hagi estat satisfactòria, i us convidem a visitar-nos sempre que vulgueu!

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vilatà gironí. a abril 16, 2023 | 07:42
    Vilatà gironí. abril 16, 2023 | 07:42
    Aixó ha pasat sempre i arreu; una vegada- ja fa temps- vam anar la dona i jo a Vic (per passar per primera vegada pel Eix transversal) i vam anar a visitar la Catedral. Hi havia una visita guiada i ens hi vam afegir, però en veure que les explicacions eren el castella- tots els assistents erem catalanoparlants- vam marxar i fèrem la visita més tard i nosaltres sols. També jo, una vegada, em vaig apuntar a un curset de perfeccionament en una matèria professional, però en veure que aquest s'impartia en castellà (els deu cursetistes erem catalans) em vaig aixecar, vaig dir "Bon dia, senyors) i vaig abandonar el curset al que m'havia apuntat (i pagat). Nihil novum sub sole.
  2. Icona del comentari de: Vilatà egarenc a abril 16, 2023 | 08:46
    Vilatà egarenc abril 16, 2023 | 08:46
    El que compta és la intenció, hi estarà tothom d'acord, espero. Bé l'han saludat amablement i ho ha entès, oi? Què li passa, a aquest "mistinguet"? Que potser es queixarà també que no l'hagin vingut a rebre regidors/es i amb una copa de cava a la ma? Perquè no mira una mica cap a casa i es queixa del mal català de TV3, amb constants usos estúpids de pronoms com "hi" ("hi van anar-hi", etc.), pronunciacions com "desisió" i tantes i tantes altres desenes de pífies diàries en un medi de comunicació que hauria de ser EXEMPLAR? Vergonya, alguns catalans -jo en sóc- em provoquen vergonya aliena. Per cert, el periodista podria fer honor a la seva professió investigant si més de l'1% del personal de les empreses de seguretat a Catalunya parla en català habitualment. I, de pas, treballar-se una mica l'acceptació, la flexibilitat, l'amabilitat, la tolerància i algunes virtuts més. Potser així deixaria de fer el ridícul d'aquesta manera.
  3. Icona del comentari de: Lidia Martí a abril 16, 2023 | 08:57
    Lidia Martí abril 16, 2023 | 08:57
    Ahí tenemos al personal de TV3 haciendo lo de siempre: Generando titulares con menudencias en vez de dar cobertura a toda la podredumbre generada y protagonizada por los poderosos. Qué ganas tengo de que llegue lo que algunos expertos auguran: Que los pobres vivirán en el Metaverso y sólo los ricos en el mundo real. Con un poco de suerte, de este modo les perdería de vista casi definitivamente. A los ricachos y sus marionetas, claro.
  4. Icona del comentari de: Frederic Girós a abril 16, 2023 | 09:27
    Frederic Girós abril 16, 2023 | 09:27
    Es fàcil. Quan es contracta a l'empresa de seguretat es deixen clars aquests termes en el contracte. Et voilà...
  5. Icona del comentari de: Vero Sanllehí a abril 16, 2023 | 11:27
    Vero Sanllehí abril 16, 2023 | 11:27
    Yo también me he fijado en el mal catalán de TV3. Y lo del "hi" es lamentable. A diario se les oye frases como "se'ls HI va demanar que fessin", etc. ¿A qué o quién substituiria ese pronombre HI si ya tenemos el qué y a quién en la misma frase? A parte del uso del "slang" como "txungo" y muchas otras expresiones que no serían dignas de una televisión seria. Muy poco ejemplo es el que dan, a mi modo de ver. Yo aprendí catalán estudiando el nivel C en el CPNL, con lo cual me fui dando cuenta de la mala calidad del catalán tevetresero. Una filóloga en el FAQs ya les metió caña por ese motivo. Con multitud de ejemplos. Por cierto, aprovecho: Lo que en castellano es "¡Ánimos!", en catalán es "'Ànim!", en singular. De nada.
  6. Icona del comentari de: Rachida a abril 16, 2023 | 12:08
    Rachida abril 16, 2023 | 12:08
    la meva mare es marroquina i vesteix com vestia al marroc, el mes passat va anar a la oficina de cultura al centre i el señor la va rebra en catala. em va dir que li va agradar i que no esta acostumada. ella parla catala. i ting un vei de suramerica que treballa de seguretat. treballa poques hores a la semana i cobra mol poc proporsionalment i de vegades el truquen quan no li toca treballar perque vagi urgent a algun lloc a fer un servei, i de vegades es per exemple a manresa. enten catala perfecta perque porta uns anys a catalunya i sa esforsat, pero si li proposesin que a sobre parli catala per la feina no se que em diria.
    • Icona del comentari de: Rachida a abril 16, 2023 | 20:35
      Rachida abril 16, 2023 | 20:35
      si us plau disculpin la meva escritura, no vaig poder anar molt a escola per malaltia. bon diumenge tothom
  7. Icona del comentari de: Sergi/o a abril 19, 2023 | 12:05
    Sergi/o abril 19, 2023 | 12:05
    Hem perdut de vista que la funció d'una llengua és fer d'element d'unió entre les persones. Quan utilitzem la llengua per crear desunió i conflicte perd la seva essència i passem a ser defensors radicalitzats d'un concepte eteri.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa