MónTerrassa
Terrassa retira 578 ous de cotorres argentines
  • CA

Terrassa és un dels municipis de Catalunya on l’expansió territorial de la cotorra argentina està molt estesa. Aquesta au, procedent de Sud-amèrica, està considerada una espècie exòtica invasora i per això cal fer un seguiment i control de la seva presència a la ciutat. L’Ajuntament ha realitzat aquest mes una actuació consistent en retirar els ous i els polls dels nius, ja que, ara per ara, es considera la mesura més efectiva per evitar la seva proliferació. La primavera és l’època en la que aquesta espècie posa de cinc a vuit ous en cada una de les dues postes.

En aquesta actuació, que compleix les directives europees i s’emmarca dins d’un programa municipal iniciat el 2015, l’Ajuntament ha tractat 137 nius, dels que s’han retirat 578 ous i 283 polls. Quatre dels 137 nius han estat eliminats per motius de seguretat, ja que poden arribar a ser de grans dimensions i pesar fins a 50 quilos, per la qual cosa representa un risc per a les persones si cauen a la via pública. Dels quatre nius retirats aquest mes de maig, tres estaven situats al Parc de Sant Jordi i un al carrer de l’Aurora. Les cotorres argentines acostumen a fer els seus nius a les palmeres, però també els cedres, els arbres que tinguin molta densitat de fullatge, als fanals i a les estructures de gran alçada perquè d’aquesta manera dificulten l’acció de les aus rapaces, que són els seus depredadors.

Colonia de 378 aus a Terrassa

La gran capacitat d’adaptació a l’entorn urbà desaconsella l’eliminació dels nius, perquè dispersaria el problema a altres punts de la ciutat i dificultaria el control de la colònia. Aquesta espècie exòtica invasora foragita les espècies autòctones, fa malbé la vegetació del voltant i també pot perjudicar el mobiliari urbà. Segons el darrer cens, realitzat el 2016, la colònia estimada a Terrassa era de 378 aus, i les principals es localitzaven a les palmeres de l’avinguda de Béjar; al Parc de Sant Jordi; a Can Palet II, on els nius s’agrupaven els jardins de Salvador Allende i el carrer de Guadiana; i dins el recinte de l’Escola Pia. Altres punts on es van detectar petites colònies aïllades van ser el Parc de Vallparadís, la plaça de Catalunya i els barris de Sant Llorenç i de Can Parellada.

La cotorra argentina és una au vistosa, de color verd, gregària, que forma colònies de més de 100 individus i especialment sorollosa en els seus desplaçaments a gran velocitat. Com la gran majoria de les aus exòtiques d’origen silvestre importades, quan s’escapen o alliberen al medi natural, s’adapten i sobreviuen molt bé al nou hàbitat, convertint-se així en una espècie exòtica invasora.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Professor X a maig 25, 2018 | 19:05
    Professor X maig 25, 2018 | 19:05
    Osti, la militancia dels "Socialistes" ahuran fet un gran sopar... Alfredo, els ous son de tots, comparteix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa