MónTerrassa
Terrassa ret homenatge a l’activista feminista Carmen Pablos

L’activista feminista Carmen Pablos Martínez ha estat objecte aquest dijous, 16 de desembre, d’un acte d’homenatge públic i oficial per part de l’Ajuntament de Terrassa. Ha tingut lloc a La Coral de Prodis, i ha comptat amb la presència de l’homenatjada, i de regidores del Consistori així com membres de la Corporació Local. A més de companys, familiars i amistats. Aquest reconeixement arriba després que en el passat Ple de Dones, els grups municipals i la Comissió 8 de març van aprovar, per unanimitat, la proposta de resolució en què es demanava recordar aquesta terrassenca, referent en la lluita pels drets de les dones.

Homenatge Carmen Pablos | Rafel Casanova BCF

Carmen Pablos Martínez va néixer a Langa de Duero (Sòria) el 10 d’abril de 1928. Filla d’Agustín Pablos Navas i Carmen Martínez Garriga, és la gran de sis germans i germanes. El seu pare era metge i volia viure prop de Barcelona. La família Pablos – Martínez va arribar a Catalunya l’any 1940, primer a Vilaverd i després a Flix (Tarragona), on la Carmen es va casar amb el Domingo Vila Maimó, amb el qual van tenir dues filles i un fill. Per la feina del seu marit, es van traslladar a Balaguer (Lleida), on va quedar vídua l’any 1962. Després de la mort del seu marit va començar a treballar a casa fent jerseis amb una màquina de tricotar. Més endavant, l’any 1965 es va traslladar a Terrassa amb les seves filles, el seu fill i la seva sogra per treballar a la tintoreria Castelló.

Les filles de la Carmen van anar al col·legi de les Carmelites, i allà la germana superiora Maria Àngels Servat li va presentar dues professores que també eren vídues: la Lluïsa Carbonell Marcet i la Pilar Querol Conesa. Juntament amb unes quantes dones més es van començar a reunir per donar-se suport mutu, i així va néixer l’embrió de l’Associació de Vídues de Terrassa.

Pablos va ser una de les fundadores de l’Associació de Vídues de Terrassa l’any 1983 i n’ha estat, durant molts anys, la seva presidenta. Aquesta associació tenia com a objectius principals donar suport a les dones vídues, especialment a l’inici de la viduïtat, oferint informació i orientació sobre els recursos disponibles, així com també lluitar per un millor reconeixement de la viduïtat i la seva economia. Amb els anys, la lluita de la Carmen ha anat molt més enllà, convertint-se en una activista pels drets de les dones a la ciutat de Terrassa.

Homenatge Carmen Pablos | Rafel Casanova BCF

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa