Terrassa, present en el nou lliurament dels ‘papers de Salamanca’

Entre la documentació que es recuperarà n'hi ha sobre dues agrupacions de professionals de la nostra ciutat

Dues dones revisen els 'papers de Salamanca' recuperats, en l'acte de lliurament del 3 de desembre de 2015

Dues dones revisen els ‘papers de Salamanca’ recuperats, en l’acte de lliurament del 3 de desembre de 2015 | ACN

El Departament de Cultura rebrà la setmana que ve el setè lliurament de la documentació confiscada a Catalunya l’any 1939 dels anomenats ‘papers de Salamanca’. Aquest lliurament és exclusivament de documentació privada i es compon de 26 fons documentals (8 d’entitats i associacions, 9 de particulars i empreses, i 10 de partits i sindicats) i 68 agrupacions documentals de menor entitat que en total es corresponen a un volum de 25.602 imatges digitals. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ho ha qualificat com “un acte de justícia aconseguit amb l’esforç i la perseverança de moltes persones i entitats. Arriba tard i encara ens falta camí per recórrer, però som més a prop de restituir la història nacional, civil i humana del nostre país”.

Es tracta de documentació de persones físiques i jurídiques, algunes de les quals ja havien rebut transferències anteriors, com ara la Confederació Nacional del Treball (CNT), la Unió General de Treballadors (UGT), l’Associació d’Amics de la Unió Soviètica de Catalunya (AUS), el Socors Roig Internacional (SRI) de Catalunya, la Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA) de Catalunya, la Companyia de Jesús, Antoni Aymat Mareca o el conseller de Sanitat (1931-1932) del Govern de la Generalitat, Josep Jové i Sarroca.

Així mateix, inclou nous receptors com organitzacions professionals o sindicats i cooperatives d’arreu del país: l’Associació de Professionals de Faquins Bastaixos del Peix, la Societat d’Obrers Calderers en Coure de Barcelona, el Sindicat Agrícola de Balaguer, el Sindicat Agrícola de San Carles de la Ràpita (Montsià), el Sindicat Únic Agrícola Cooperatiu de la Portella (Segrià), el Sindicat de Pagesos Unió Agrària de Llardecans (Segrià) , el Comitè local de Reus de l’Aliança Obrera, l’Associació d’Operaris Pintors i el Sindicat d’Obrers Forners de Terrassa, la Cooperativa de Tintorers de Robes Usades de Reus, la Societat de Picapedrers de Tarragona o la Cooperativa Popular Lleidatana.

Una vegada rebuda la documentació, el Departament de Cultura, a través de l’Arxiu Nacional de Catalunya realitzarà els treballs necessaris per a identificar, localitzar i informar als titulars. El Departament de Cultura ha retornat als titulars legítims més del 95% de la documentació lliurada a la Generalitat fins avui, complint l’objectiu de restituir als legítims propietaris els documents requisats per les tropes franquistes.

Nou comentari