Terrassa participarà a la trobada de ciutats contràries al model d’ajudes contra la Covid

L’alcalde, Jordi Ballart, participarà dimarts, 1 de setembre, a la trobada telemàtica en què 29 municipis d’arreu de l’Estat uniran forces per reclamar al govern central que faci enrere en l’acord que va prendre el Ministeri d’Hisenda amb la FEMP (Federación Española de Municipios y Províncias) sobre el model d’ajudes contra la Covid-19. Terrassa es va adherir aquest agost a la declaració conjunta, subscrita per 27 ciutats, en què es manifesta que aquest acord “vulnera l’autonomia financera de les entitats locals i genera una discriminació inadmissible en excloure els municipis sense romanents del repartiment d’un fons de 5.000 milions a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat”.

Ballart subscriu que “els criteris acordats per a la distribució d’aquests fons són profundament injustos i insolidaris, perjudiquen greument a centenars de milers d’habitants de molts municipis i creen una inacceptable situació de greuge entre uns i altres ajuntaments”. L’alcalde, creu que la decisió del Ministeri d’Hisenda “va en contra del municipalisme i del principi de suficiència financera dels ens locals i, per tant, dels interessos de la ciutadania. En la situació de crisi que patim, necessitem més que mai la garantia que podrem tenir els recursos necessaris per fer front a les necessitats dels ciutadans i les ciutadanes”.

En el manifest es va sol·licitar, també, una reunió immediata amb la ministra d’Hisenda per replantejar les ajudes estatals als municipis, reduir les limitacions financeres eliminant la regla de despesa, el concepte de dèficit i d’estabilitat, almenys per a l’any 2021, avançar en un nou sistema de finançament de les entitats locals i definir l’accés dels ajuntaments al finançament europeu pel que fa als fons assignats a Espanya per import de 140.000 milions d’euros. Aquesta petició es va traslladar a la ministra María Jesús Montero, que va dir que qualsevol reunió negociadora havia de tenir lloc a través de la FEMP. Per tant, es va contactar amb el president de la Federació perquè intermediés amb la ministra amb l’objectiu d’obrir un canal de diàleg amb els municipis contraris a l’acord, però la petició no va ser acceptada.

A la videoconferència hi participaran els 27 municipis que s’han adherit fins ara al manifest, confeccionat el passat 7 d’agost: Alacant, Almeria, Badalona, Cadis, Còrdova, Granada, Lleida, Madrid, Màlaga, Marbella, Múrcia, Ourense, Oviedo, Palència, Pamplona, Pontevedra, Pozuelo de Alarcón, Reus, Salamanca, Santander, Santa Creu de Tenerife, Tarragona, Telde, Terrassa, Terol, València i Saragossa) i Barcelona i Torrelavega, com a ciutats convidades a la reunió.

Nou comentari