MónTerrassa
Terrassa sense Murs: “La Policia Municipal assenyala, la Policía Nacional actua”
  • CA

Ahir 11 de desembre al matí van ser detinguts per la policia nacional 4 joves migrants de la xarxa de suport de Terrassa Sense Murs que viuen en una fàbrica abandonada a Sant Pere Nord. Com a conseqüència de les detencions, almenys a dos d’ells els han iniciat un expedient d’expulsió. Tot un despropòsit que fa trontollar el projecte en què han estat inclosos, dins d’un grup de nois més ampli, per part de serveis socials de l’Ajuntament de Terrassa. Parlem d’un grup de joves amb els que Terrassa Sense Murs hem establert un vincle des de la tardor de 2019 i als que intentem acompanyar perquè s’enfrontin a un laberint burocràtic farcit de pràctiques institucionals racistes.

Dijous a la tarda rebien una molt bona notícia, una mica de llum al final del camí: responsables de serveis socials es van personar a la fàbrica on viuen per explicar-los que haurien d’abandonar-la, però que se’ls reallotjaria en pisos. Desconeixem els detalls, condicionants i durada del projecte i, tot i que creiem que és una solució que arriba molt tard, la valorem positivament i estem expectants a saber-ne més. Ja fa un any i mig que els nois viuen a aquesta fàbrica i les condicions de vida són extremes, necessiten urgenment un habitatge digne. Ahir al matí, es feia el segon pas en relació a aquest projecte. Una comitiva de treballadores de l’àrea d’urbanisme de l’ajuntament notificaca en paper als ocupants de l’immoble que la setmana que ve l’han d’abandonar, a l’espera que dilluns es concretin més detalls dels pisos on seran reallotjats.

Els nois estaven avisats i sabien que era un tràmit burocràtic. Però la sorpresa desagradable va arribar quan una companya de Terrassa Sense Murs va poder comprovar in situ que, a part de les treballadores d’urbanisme que anaven acompanyades d’agents de la policia municipal, hi havia una nombrosa representació d’agents de la policia nacional. Aquests últims, un cop la comitiva va acabar la seva feina, van decidir començar la seva actuació: detenir als joves i denunciar-los per trobar-se en situació irregular.

La companya que es trobava al lloc dels fets, perplexe pel què estava passant, va decidir avisar a la resta perquè poguessin fugir. La nostra reacció a xarxes va ser immediata, denunciant el què estava succeint des de la profunda incomprensió.

Com pot engegar bé un projecte si abans de començar ja hi ha detencions arbitràries? Com és possible que la policia nacional entri a un immoble sense ordre judicial aprofitant una visita de treballadores de l’ajuntament? Vam demanar posicionament i implicació a serveis socials i van respondre, ells tampoc donaven crèdit al què estava passant. Van parlar amb policia nacional per mirar d’agilitzar la posada en llibertat dels detinguts i així va succeir. Però malauradament, com ja hem explicat, almenys a dos d’ells se’ls va obrir un procediment d’expulsió, que pot acabar en una multa o en expulsió. Des de serveis socials i urbanisme asseguren que ells no van trucar a la policia nacional perquè intervingués.

Té tota la lògica, pensant en què són part interessada en què el projecte que tenen entre mans amb els joves tiri endavant. Però d’altra banda, la policia nacional ens ha dit que ells no actuen si no és perquè algú els avisa. Tot apunta doncs, a què va ser algú dins de la policia municipal qui pel seu compte va avisar a policia nacional perquè actués, ja que és aquest cos qui té competència en estrangeria. La veritat és que no ens sorprèn, sabem de l’odi que molts agents del cos de la policia municipal tenen cap a determinats col·lectius, entre ells els joves migrants. Ho han demostrat repetidament a través de perfils anònims a les xarxes socials i també des del perfil del sindicat de policies, des del que el setembre passat van atacar a Terrassa Sense Murs i al regidor de serveis socials en un mateix tuit. A la tarda vam ser de nou amb tot el grup de joves, estaven espantats i decebuts, sense cap mena de confiança en les promeses institucionals.

No entenien res del què havia passat i no volien tornar a la fàbrica a dormir per por a què la policia tornés. Ens hi van acompanyar també el cap tècnic i el regidor de serveis socials, que els van garantir que el projecte segueix endavant tot i aquest començament turbulent. Esperem que així sigui i que s’actui amb urgència, la situació ho demana. Però no podem restar callades i impassibles, el què va passar ahir al matí és molt greu i preocupant. Exigim al govern municipal que depuri responsabilitats i posi fi ja a pràctiques inadmissibles dins de la policia municipal, que en aquest cas boicotegen fins i tot la feina d’altres àrees de l’ajuntament. El cos de policia local és competència del consistori i aquest ha d’actuar amb contundència d’una vegada per totes.

Els moviments socials de la ciutat portem molts anys denunciant la impunitat amb què actua la policia municipal, amb intervencions malauradament i tristament recordades. Ja n’hi ha prou! D’altra banda, denunciem l’actuació il·legal de la policia nacional, que aprofitant-se de la situació va actuar amb mala fe, entrant sense ordre judicial a un immoble i erigint-se en el braç armat del racisme institucional. La llei d’estrangeria és racista i classista i atempta directament contra els drets humans. Una vergonya que segueix legitimant “el gobierno más progresista de la historia”. Prou abusos d’autoritat i prou tolerància al racisme policial!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa