MónTerrassa
Terrassa Sense Murs denuncia “abús de poder institucional”
  • CA
La fotògrafa Mireia Comas ha estat posada en llibertat
La fotògrafa Mireia Comas | Cristóbal Castro

!--akiadsense-->

Comunicat sobre la detenció dues companyes de la xarxa de Terrassa Sense Murs el passat dimarts 13 d’octubre

Volem denunciar la vulneració de diversos drets i la dura repressió que van patir dues persones de la nostra xarxa el passat dimarts 13 d’octubre a Terrassa durant el desallotjament d’un pis ocupat. A més, considerem que les penes que fiscalia demana contra les nostres companyes són desmesurades, i que en l’actuació dels Mossos d’Esquadra hi va haver un inadmissible abús de poder institucional. Per una banda, a la companya que estava ocupant, l’acusen d’usurpació, danys a l’immoble i resistència a l’autoritat, delictes pels quals la fiscalia proposa una pena de 6 mesos de presó i 5.429€ de multa i indemnització, quantitat que si no pot pagar pot suposar un increment de la pena de presó en 7 mesos més.

Aquestes són unes penes, que a més de semblar-nos injustes i desproporcionades, criminalitzen clarament la pobresa i atempten directament contra el dret a una vivenda digna. Volem fer saber que es tracta d’una persona que viu una situació d’extrema vulnerabilitat, que no parla ni entén el català i el castellà i que, en aquells moments, el seu nadó de 6 mesos també es trobava al pis.

Els Mossos es van presentar a l’immoble amb una actitud molt agressiva, sense deixar lloc al diàleg, de manera que la companya es va espantar molt i no va voler obrir-los la porta. Lamentem també l’actitud del propietari, que va proferir comentaris racistes contra les companyes del col·lectiu mentre tot això estava passant. Finalment, els agents van procedir a entrar per la força i a detenir-la per resistència a l’autoritat. Per altra banda, a fora de l’immoble, algunes solidàries es van acostar a donar suport a la companya que estava sent desallotjada, i també hi va anar la Mireia Comas, fotoperiodista i membre de la xarxa de Terrassa Sense Murs. En un intent de poder fotografiar el què estava passant a dins, va rebre un tracte intimidatori i de menyspreu, i després d’un frec a frec amb una de les agents, va ser detinguda.

A ella, la Fiscalia l’acusa d’un delicte d’atemptat a l’autoritat, pel qual demana un any de presó i una indemnització de 170€. En aquest cas, considerem que s’està vulnerant de manera flagrant el dret a la informació i el dret al col·lectiu de periodistes de fer la seva feina. Un cop a comissaria, la persona detinguda per ocupar no se li va permetre exercir el seu dret a fer una trucada o no es van preocupar de que entengués que hi tenia dret, ja que tampoc va poder gaudir de cap servei de traducció durant almenys set hores. No entenem com a la comissaria dels Mossos de Terrassa no es facilita aquest recurs tant necessari a la nostra ciutat. Recordem que l’afectada és mare i en període de lactància.

La seva xarxa de suport vam intentar comunicar-nos amb ella per dir-li que el nadó estava bé i en mans d’una persona de confiança de la detinguda, però no se’ns va permetre. L’endemà mateix, ambdues van declararar davant del jutge d’instrucció i la Policia Nacional es va presentar als jutjats per comunicar a la companya acusada d’usurpació, danys i resistència a l’autoritat que havia de presentar-se aquella mateixa tarda a la comissaria per un tema d’estrangeria.

Ens sembla alarmant la rapidesa amb la que els Mossos van comunicar a Policia Nacional la possible situació d’irregularitat de l’acusada, mentre, en canvi, hi ha mesos de llista d’espera per demanar cita a Estrangeria. Per sort per a la nostra companya, es va tractar d’un malentès, ja que ella té acceptada la sol·licitud del permís de residència. El judici a les nostres companyes tindrà lloc el proper 2 de desembre. Des d’ara fins aleshores fem una crida a seguir denunciant aquest cas i a seguir reivindicant en el dia a dia els drets a una vivenda digna i el dret a la informació. Així mateix ens adherim a totes les mobilitzacions que es puguin convocar en suport a les nostres companyes, no esteu soles!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa